Заведенията се уплашиха от глоби и няма да отворят на 1 февруари

Сервитьорките щели да бъдат подложени на наказателно преследване

Снимка: Архив

Заведенията, които се канеха да отворят на 1 февруари в знак на протест срещу ограничителните мерки на правителството, се отказват от стъпката ден преди акцията. Причината е, че ресторантьорите са се уплашили от солените санкции, които грозят всеки представител на персонала, който бъде заловен да работи въпреки забраната.  

В последните дни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов на няколко пъти си смени позицията дали ще правят протест по "италиански сценарий", тоест незаконно отваряне на 1 февруари. Според последната заповед на здравния министър заведенията следва да отворят на 1 март, при намален капацитет и спазване на отстояния между гостите.

"След проведени юридически консултации от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична НАКАЗАТЕЛНА отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност", посочват в свое изявление двете асоциации.

Ресторатньорите твърдят, че са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да позволят хората да бъдат подложени на наказателно преследване. "Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с Covid-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс", посочват асоциациите. 

"Въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него", съобщават още те.

Санкциите, които могат да бъдат наложени на сервитьори, бармани и др., ако заведенията работят на 1 февруари, са глоба от 300 до 1000 лв. (а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.). За едноличните търговци и юридическите лица имуществената санкция е от 500 лв. до 2000 лв., съответно при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.

Физическите лица обаче носят и наказателна отговорност - затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Решението е подкрепено от 87.4% от членовете на сдруженията, които вече смятат, че при тези обстоятелства не бива да се рискува.

Ресторантьорите изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което пишат, че искат да отворят на 1 февруари 2021 г. "Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България", пише още в позицията на представителите на бранша.

От 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единственият затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на Covid-19. "Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите", питат ресторантьорите.

Те настояват Националният оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?