Поредната лобистка поправка на Емил Димитров:

Заведенията в курортите без право на маси по тротоари и улици

Спорното предложението е направено часове преди заседанието на парламентарната комисия по регионално развитие

Заведенията в курортите без право на маси по тротоари и улици

Заведенията в курортите да нямат право да изнасят маси по тротоари, улици, пешеходни алеи и в зелените площи. Това предлага депутатът от ГЕРБ Емил Димитров да се запише в промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), пише в.”Сега” в петъчното си издание.

Поредната лобистка поправка на Димитров е внесена часове преди заседанието на парламентарната комисия по регионално развитие в четвъртък. Депутатите от комисията обаче са отложили взимането на решение по спорния текст за следващото заседание на 18 юли.

 

В последните дни Димитров нашумя с лобистките си предложения за горите, тютюна и лова. Новата му акция ще обслужи бизнеса му в Слънчев бряг, където депутатът има два хотела. Те се водят собственост на дружеството “Елеонора транс”, в което Димитров прехвърли дяловете си на майка си Елеонора Димитрова, след като стана депутат. Другият съдружник в дружеството е съветникът му Славян Теофилов.

 

Ограничението – само за националните курорти

 

Ограничението, предложено от Димитров във ЗУТ, ще важи само за курортите с национално значение като Слънчев бряг, Златни пясъци, Дюни, Пампорово и Боровец.

 

Право да изнесат маси на открито да имат само заведенията, които имат собствен имот към обекта, иска Димитров. Той не е представил мотиви на предложението си и не е бил на заседанието на комисията.

 

Според председателя на комисията по регионална политика Любен Татарски от ГЕРБ предложението на колегата му “не е съвсем възможна”. Татарски е обяснил пред “Сега”, че от ГЕРБ ще предложат масите, които се изнасят пред заведенията, да се поставят по ясни схеми за да се знае на колко метра са разположени.

 

И в момента всички преместваеми обекти се поставят по схеми, изготвени от главните архитекти на общините. За масите на открито се плаща тротоарно право на общините, които за курортите са важен приходоизточник. Не е ясно каква е позицията на местната власт по спорната поправка.

 

Без музика по улиците

 

Емил Димитров предлага още да се забрани и поставянето на озвучителни тела на открито, по улиците, пешеходните алеи и в близост до жилищните сгради, пише “Сега”.

 

В курортите да могат да се поставят само пейки, осветителни тела, кофи за отпадъци и чешми, като това да става след разрешение на главния архитект на общината, иска депутатът от ГЕРБ. 

Споделяне

Още от Бизнес