Заведенията в Пловдив ще плащат общински наем, дори когато не са работили

Ресторантьорският бранш иска с 50% намаление на такси от София

Заведенията в Пловдив ще плащат общински наем, дори когато не са работили

Заведенията в Пловдив ще трябва да платят половината от наема си на общината за първите три месеца на годината, въпреки че не са работили по заповед на здравния министър, заради ограничителните мерки срещу коронавируса.

Решението на Общинския съвет в Пловдив предизвика остра реакция от страна на Сдружението на заведенията в България (СЗБ), което обяви че местната власт ги рекетира.

Във вторник Общинският съвет на Пловдив с гласовете на 43-ма съветници реши всички наемателите на нежилищни общински имоти да платят 50 % наем за първите три месеца на годината. Мнозинството в местния парламент отхвърли предложението на "Демократична България" за този период бизнесът да бъде освободен от наемтъй като не е работил.

Кръстина Миткова, представител на Сдружението на заведенията в Пловдивпризова съветниците да ги освободят от наем за времето, когато не са работили заради заповедта на здравния министър.

"Представите си ситуацията как можем да съществуваме с 0 лв. доход. За нас е нереалистичнода платим тези наеми", каза Кръстина Миткова. Тя поиска в периода на затваряне да бъдат опростени изцяло наемите им, а до края на годината да бъдат намалени с 50%. Със същия процент да бъде намалена и таксата за тротоарното право. Нейното искане обаче получи подкрепата само на 17 от общо 51 общински съветника.

С гласуването на предложението на заместник-кмета Величко Родопски 50 на сто от дължимия наем за март ще платят и училищните столове и павилиони.

Наемателите на общинските нежилищни имоти трябва да внесат искане за корекцията, както и документи, че са били засегнати от налагането на противоепидемичните мерки.

В съобщение до медиите от Сдружението на заведенията в Българиязаявиха, че са разочоравани и обидени от отношението на общинската администрация в Пловдив.

"Това е поредното дискриминационно решение от страна на държавата, този път в лицето на местната власт, с което бизнесът е буквално рекетиран, а справедливостта неглижирана", се казва в позицията на СЗБ.

Според СДБ нелогично е наемател на общински обект да дължи каквито и да е било проценти от договорените наеми към държавата, след като същата тази държава е забранила упражняването на търговска дейност за определен период от време.

Сдружението на заведенията призовават общинските съветници в Пловдив да преразгледат решението си и да освободят на 100% задължението за плащане на наеми за месеците, в които бизнесът не е работил.

От СЗБ припомнят, че за първия локдаун през 2020 г., община Пловдив е опростила наемите за общински имоти.

Ресторантьорският бранш поиска и Столична община да намали наполовина редица такси, заради коронакризата.

Директно се настоява до края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги и нощни заведения, да бъдат намалени с 50% също до края на годината.

Иска се и преразглеждане на таксите за битови отпадъци, като същите да бъдат намалени на 50% за периода, в който заведенията не са работили, както и за периодите, в които са работили с намален капацитет.

"Нашият сектор не е работил нормално и на пълен капацитет от началото на пандемията, но разходите ни се увеличават. Колегите ни от нощните заведения са затворени близо година, а останалите периодично затварят или работят с намален капацитет. Това доведе до огромни загуби и множество фалити. Персоналът вече възприема бранша като несигурен и се наблюдава огромен отлив на служители, които се пренасочват другаде", се казва в позицията на СЗБ.

От сдружението припомнят, че подобни искания са отправили през февруари 2021 г. с отворено писмо до Националното сдружение на общините в Република България, като вече има примери на общини, които са ги подкрепили.

Сдружението на заведенията призовават останалите кметове да вземат пример от колегите си в тези общини.

Споделяне

Още от България