Заведенията за локдауна: Всичко или нищо

Браншът плаши с протести при избирателно затваряне на бизнеси

В събота председателят на Асоциацията на заваденията Ричард Алигбегов обясни на премиера Бойко Борисов, как ново затваряне ще ги убие. Четири дни по-късно смени позицията си.

След като правителството противопостави училищата срещу кръчмите и моловете, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха налагането на нов "двуседмичен тотален локдаун".

"Или отваряте всички бизнеси без ограничения или затваряте всички!", но да не се прилага отново избирателен подход, посочиха от бранша.

Ресторантите бяха затворени в края на октомври и бяха отворени отново на 1 март с работно време до 23 часа по нареждане на премиера Бойко Борисов. Преди тях бяха отворени отново молове и фитнеси. Последва рязък скок на заболелите и починалите от коронавирус у нас, като по смъртност България вече е на 3-то масто в Европа след Словакия и Чехия.

Последваха локални мерки, които се ограничиха до преминаване на учениците от 5 до 12 клас на дистанционно обучение.

С днешна дата ситуацията е отново липса на места в болниците и призив на лекарите да бъдат пощадени, защото изнемогват, а България е почти изцяло в червената зона, с изключение на област Търговище.  

Така едва днес заведенията преосмислиха позицията си, която защитаваха до неделя, и поискаха пълно затваряне на всичко в държавата с изключение на аптеки и хранителни магазини.

"Идеята за частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения няма да доведе до нужните резултати. Всъщност, за пореден път никой не посочва какви са целите и при какви нива на разпространение на заразата, бизнесът ще заработиотново. Защото никой не ви вярва, че "локдаунът" ще е само за 14 дни. Подобен период на блокиране е възможен само, ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост", се казва в позиция на двете организации изпратена до медиите.

Според тях с налагането на нов пълен локдаун ще е най-справедливото решение и ще бъде постигнат най-голям и гарантиран резултат.

"И така! Всичко или нищо?!?!Или отваряте всички бизнеси без ограничения или затваряте всички!", пишат още от двете организации на заведенията.

Те посочват още, че отговорните лица - министърът на здравеопазването и всички членове на Националния оперативен щаб, многократноса доказали, че "са негодни да взимат качествени решения и да вдъхват доверие и кураж в обществото и бизнеса".

А по повод хвалбите на премиера Бойко Борисов и на здравния министър проф.Костадин Ангелов, че управляват най-добре пандемията и другите европейски страни се учат от нас, от двете организации посочват: "И не, не управлявате най-добре в Европа пандемията!".

Двете организации настояват за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина.

"Нека всички заедно понесем отговорност за справянето с проблема и за неговото бързо решаване. В противен случай, ако отново само три сектора бъдат изправени пред това да понесат цялата тежест, за да постигнем неясни резултати, ние ще бъдем принудени да организираме масов протест", предупреждават те.

На протеста те ще поискат оставките на всички членове на Националния оперативен щаб.

"Оставка за трите "Д" - Дискриминация, Демагогия, Диктатурас три огромни "Н": Недоверие, Недоволство, Недоумение", завършва позицията на Съюза на заведенията в България и на Българската асоциация на заведенията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?