Завишени прогнозни цени на газа потискат юлското поскъпване на парното

Завишени прогнозни цени на газа потискат юлското поскъпване на парното

Топлофикациите със сигурност няма да получат исканите от тях повишения на цените им от 1 юли 2021 г., стигащи до 70% за парното и до 40% за тока им. Поскъпването ще е много по-малко, а при тези със заявеното по-ниско увеличение е възможно и да няма такова. Причината е, че в сега действащите едногодишни цени на топлинната и електрическата енергия Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е заложила прогнозни цени на природния газ, които са с над 12 процента по-високи от постигнатите реално. В същото време обаче признатите разходи за купуване от дружествата на въглеродни емисии са двойно по-ниски от пазарните.

Така двете разлики се компенсират една друга, но предстои да се изчисли за всяка топлофикация дали потребителите ѝ са плащали повече или по-малко от реалната цена на топлинната енергия. Това коментираха от КЕВР пред Mediapool след заседанието ѝ във вторник за цената на газа през месец май, на което шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов изнесе данните, че от 1 юли 2020 до края на април 2021 г. суровината е била средно с над 12 на сто по-евтина от заложената в цените на топлофикациите.

Признатата прогнозна цена на парниковите газове обаче е била 22 евро за тон, докато за периода реалната средна надхвърля 40 евро и продължава да се увеличава. Освен това за 2021 г. топлофикациите вече не получават безплатни квоти и това увеличава разходите им.

Може да се окаже, че макар газът миналата зима да е бил по-евтин, потребителите все пак да са плащали като цяло по-малко за услугата, обясниха от КЕВР.

Методиката на регулатора предвижда, ако чрез цените топлофикациите са получили повече приходи от реалното за миналия отоплителен сезон, следващите им тарифи са бъдат коригирани надолу. И обратното – при недовзет приход, той да се компенсира с по-високи цени.

Сега КЕВР би трябвало да отчете, че топлофикациите са получавали повече пари от клиентите си, докато са плащали по-малко на "Булгаргаз" и да отрази това в бъдещите им тарифи, намалявайки исканото поскъпване. Трябва обаче да вземе предвид и това, че са давали повече за парникови квоти.

"Осреднената продажна цена на "Булгаргаз" за периода 1 юли 2020 г. - 30 април 2021 г. е по-ниска от определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ , която се използва за определяне на цената на топлинната енергия. По наши изчисления малко над 12 процента", заяви шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на газа през май с около 6 на сто.

"През зимния сезон, когато потреблението в страната е няколко пъти  по-високо в сравнение с това през летния сезон, "Булгаргаз" успя да предложи цени на газа, които са значително по-ниски в сравнение с  тези на европейските газови пазари, включително и тези в региона", поясни той.

По думите му в парично изражение "това ценово предимство е в размер на 98 милиона лева, от което са се възползвали всички потребители на природен газ в страната, включително индустрия и битови потребители".

Домакинствата обаче реално не са го усетили заради едногодишната цена на парното, определена с прогнозни стойности на газа.

"Тенденцията "Булгаргаз" да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските газови пазари ще продължи и през май, и през следващите месеци като по наши предварителни калкулации, цената ще бъде с около 10-11 процента по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари", каза още Павлов.

Дружеството внесе в началото на април в КЕВР изчисления, че суровината му за неговите клиенти следващия месец ще струва 35.74лв./MВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. За сравнение сега цената е 33.91 лв. Така очакваният ръст е над 6 на сто при предходно поскъпване с 16 процента.

Каква ще е точната стойност обаче ще е ясно на 1 май, когато "Булгаргаз" окончателно ще внесе заявлението си, изчислено според борсовата стойност на природния газ за целия месец, а не само за първите девет дни, които се използвани за формирането на сега разглежданото заявление.

"Цените на "Булгаргаз" следват, както ценовото развитие на петролните продукти, така и цените на европейските газови пазари, които продължават да се покачват. Това се дължи както на студеното време през последните два месеца, така и на започналия период на нагнетяване (на природен газ в подземните хранилища)", обясни Павлов.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?