Завишени сметки за ток ще се връщат с допълнителна лихва

Завишени сметки за ток ще се връщат с допълнителна лихва

Електроразпределителните предприятия (ЕРП), които са надписали сметки на своите клиенти, ще са принудени да връщат надвзетите суми с допълнителна надбавка към основния лихвен процент, предвиждат промени в общите условия за търговия с електроенергия, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е поискала от компаниите да въведат до месец. Това съобщи във вторник шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

В момента, при завишени сметки на клиентите, снабдителите ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН връщат взетите в повече суми с основния лихвен процент (ОЛП), но без надбавка. В същото време при закъснение в плащането на сметката от страна на потребителите ЕРП-ата начисляват допълнителна лихва над ОЛП и така двете страни са в неравнопоставено положение, аргументират се от комисията.

ДКЕВР настоява също така ако електрозахранването на потребител е било прекъснато заради неплатена сметка и след това погасено, възстановяването на снабдяването да става още на следващия ден, независимо дали е работен, или почивен, обясни Семерджиев.

Остава защитата на клиентите при оспорване от тяхна страна на размера на задълженията им за електрическа енергия и ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН нямат право да им спират тока.

В общите условия обаче ще се запази възможността за отчитане на електромерите на три месеца въпреки фалстарта на практиката в България с опита на ЧЕЗ. След въвеждането на по-рядкото засичане на електромерите през май 2008 г. в Западна България, пет месеца по-късно ДКЕВР поиска връщане на месечното отчитане на консумацията. След повече от година съдебни спорове и глоби за неспазване на решенията на регулатора, ЧЕЗ заяви, че от 1 февруари 2010 г. връща стария начин на работа.

Комисията не отрязва възможността за по-рядко отчитане на електромерите, защото за да се въведе то, трябва разрешението на ДКЕВР, обясни Семерджиев.

Той предупреди, че ако ЧЕЗ не върне едномесечните сметки на база потребление от следващия месец, на компанията ще бъдат наложени нови глоби.

Регулаторният шеф също така коментира, че няма данни да огромно увеличаване на разходите за засичането на уредите всеки месец и ЧЕЗ няма да има основание да претендират за искане на по-висока цена на тока в Западна България от 1 юли заради месечното отчитане. Заради поскъпване на горивата обаче има резон за повишаване на тарифите на електроенергията, стана ясно от думите на Семерджиев. Какво ще е поскъпването е въпрос на калкулации, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?