Завод на "Фиат " бе открит в Сърбия, инвестицията е за 1 млрд. евро

Завод на "Фиат " бе открит в Сърбия, инвестицията е за 1 млрд. евро

Компания "Фиат автомобили Сърбия" (ФАС) откри официално новия си завод за производство на автомобили в Крагуевац, съвместен проект на сръбското правителство и италианската компания "Фиат", съобщи националната телевизия РТС, цитирана от БТА в понеделник.

Заводът в Крагуевац е най-голямата инвестиция в Сърбия през последните няколко десетилетия, достигаща около 1 милиард евро, от която се очаква да допринесе значително за възстановяването на сръбската икономика след кризата.

Автомобилният гигант от Торино притежава 67 процента, а Сърбия 33 процента от капитала на съвместната компания.  В същото съотношение ще се делят и печлабите на  ФАС.

Заводът в Крагуевац е планиран за производство на около 300 000 автомобила годишно, но първоначално капацитетът му ще бъде 200 000 автомобила годишно. Производственият комплекс се простира на площ 1,4 милиона квадратни метра и е най-големият обект от този тип в Югоизточна Европа.

Генералният директор на ФАС Антонио Чезаре Ферара по-рано заяви, че заводът ще започне серийно производство на модел "фиат 500 L" през следващия месец. Компания "Фиат-Крайслер" съобщи, че началната цена на новия модел ще бъде около 16 000 евро и ще се произвеждат две бензинови и една дизелова версия на модела.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?