Завод за бронирани автомобили заработи в Самоков

Заводът вече е произвел първите си машини

Първият в България завод за производство на бронирани автомобили бе открит във вторник в Самоков. В базата са инвестирани 5 млн. лв. от компанията "Самарм", обединила в себе си фирмите от отбранителната индустрия "Самел-90“ и "Интернешенъл Арморед Груп БГ“. "Самел-90" от 50 години произвежда радиосмутители - основно за износ, и предлага комуникационни услуги, а "Интернешънъл Аморед Груп" има 20-годишен опит в дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави..

"Самарм" е изградила технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. Първите български автомобили вече са произведени и бяха представени на откриването, в което участва и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той коментира инвестицията като изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, осигуряващ сериозни приходи и висококвалифицирани работни места.

Борисов отчете тенденция на повишаване на инвестициите в производството. По думите му, в резултат на работата на Министерството на икономиката за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции, през последната година ускорено се развива машиностроенето и автомобилостроенето, за което свидетелства и сегашното вложение, което е част от 7.2-процентовия ръст на инвестициите в страната през първото тримесечие на 2018 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?