След като ВАС потвърди отменения от КЗК изпълнител на строежа "Актор-Хелектор"

Заводът за боклук в София спаси еврофинансирането си

Заводът за боклук в София спаси еврофинансирането си

Проектът за изграждане на завод за преработка на битовите отпадъци на София ще спаси еврофинансирането си, след като в четвъртък Върховният административен съд потвърди избора на изпълнител на строежа.

Столичната община бе заплашена да изгуби договорени 193 млн. лв. от еврофондовете за строежа на завода за боклук ако до края на годината, когато изтича програмният период за финансирането, не се подпише договор с изпълнителя на проекта, който обаче беше отменен от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради нарушения в провеждането на конкурса.

Изборът на гръцкия консорциум "Актор-Хелектор", който спечели конкурса с цена от 213.4 млн. лв. за завода и цена за преработка 60.69 лв. за тон отпадъци, бе обжалван пред КЗК от съвместното предприятие “ВСМ-СПХ” и Обединение “Станилов- Данеко” ДЗЗД, които бяха сред отстранените от участие общо 11 кандидати. КЗК реши в края на юни 2013 г. да върне процедурата в етапа за разглеждане на документите на участниците в процедурата.

Решението на антимонополния орган бе обжалвано от Столичната община и "Актор-Хелектор" и сега тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отменя решението на КЗК и потвърждава избора на гръцкото обединение от Столичната община.

Според съда КЗК неправилно е уважила жалбата на "ВСМ-СПХ". Обединението е оферирало на Столичната община обща стойност на трите конвейерните системи на завода. В същото време в условията на поръчката е казано, че трябва да бъде дадена разбивка на отделните части на конвейерите.

Според КЗК това е напълно достатъчно, за да бъдат приети документи на "ВСМ-СПХ", защото цената на целия конвейер е сбор от цените на отделните части в него и това не влияе на финансовата оферта.

Съдът обаче не смята така и припомня условието да се предостави отделен списък с цените на частите на конвейерните системи за завода и казва, че законът дава право на възложителя да елиминира участниците, ако те не са изпълнили точно неговите условия.

"Аргументът в обжалваното решение,че "детайлната разбивка не допринася за узнаване и установяване на цената на тези системи", освен че е несъстоятелен, тъй като целта на детайлната разбивка е тъкмо да посочи цената - в цялост и на отделните ѝ елементи, не е съобразен с по-важното за случая обстоятелство - че тя е изискана от възложителя с влязлото в сила на решение за откриване на процедурата (за избор на строител на завода)", се казва в решението на ВАС.

Отхвърлен е доводът на жалбоподателите, че фирмите от "Актор-Хелектор" не са участвали в изграждането на завод за боклук с капацитет над 200 000 тона годишно. ВАС обаче приема доводите на фирмата. В тях се казва, че компанията е участвала в изграждането на завода в провинция Ларнака – Аммохостос, който е с капацитет 210 000 тона. Фирмата има 45% участие в този проект и заради това конкурентите ѝ твърдят, че миноритарното участие няма как да се брои за изпълнен проект.

Съдът казва, че "Актор" изпълнява условията на поръчката, защото тя въвежда алтернативно изискване към участниците да имат "специфичен опит в проектирането и строителството и въвеждането в експлоатация на поне една инсталация с капацитет над 200 000 тона/годишно или две инсталации с капацитет над 100 000 тона/годишно". В случая тези 45% участие в проекти ѝ дават право да претендира, че има този "специфичен опит".

Решението е окончателно, допълват от ВАС, което означава, че Столичната община може да подпише договора с "Актор-Хелектор" по най-бързия начин и по този начин да се възползва от еврофинансирането.

За да не загубим европейските средства, заводът трябва да бъде изграден най-късно до края на 2015 г. Съгласно тръжната документация е заложено съоръжението да се изгражда 19 месеца, от които 9 са за проектиране, а другите за строителство.

Заводът за боклука е част от интергирания проект на Столична община за управление на отпадъците на обща стойност 346 млн. лв., от които 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС. По проекта вече беше построено депото в местността Садината, което приема софийския боклук. В момента се строи и компостиращата инсталация в Хан Богров, която трябва да е готова до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?