Заводът за електронни платки в Ботевград разширява производството си

Инвестицията възлиза на 4 млн. евро, а новите работни места ще са около 400

Заводът за електронни платки в Ботевград разширява производството си

Заводът за електронни платки в Ботевград разширява производството си с нова база. Компанията "Интегрейтид Микро-електроникс България" ЕООД ще инвестира около 4 млн. евро в нови технологични и логистични мощности през следващите четири години. Планираните нови работни места са около 400.

Това съобщи изпълнителният директор на компанията Ерик Де Кандидо при получаването на първия за годината сертификат за първокласен инвеститор от Министерството на икономиката.

Сертификатът е за инвестиция в регион с висока безработица и по тази причина компанията ще се възползва през следващите 24 месеца от насърчителната мярка за възстановяване на част от осигурителните вноски, каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя допълни, че фирмата ще получи и бързо административно обслужване, свързано с част от разработката на проекта.

"Интегрейтид Микро-електроникс България" ЕООД е поддоставчик и производител на електронни компоненти и услуги за производителите на оригинални електронни и електрически части и устройства за автомобилния, индустриален и битов сектор.

Над 92% от продукцията на предприятието е за автомобилната промишленост, а останалата част - за потребителския сектор.

Първият завод на компанията е построен през 2002 г. от белгийския собственик "Епик Електроник Асембли". През лятото на 2011 г. белгийците продават завода на регистрираното в Холандия дружество "Кооператив ИМИ Юръп", което е собственост на търгуваното на борсата във Филипините дружество Integrated Micro-Electronics Inc. (IMI). В резултат на това е променено и наименованието на българската компания и тя става "Интегрейтид Микро-електроникс България".

От основаването си дружеството се развива възходящо и увеличава продажбите си, сочат финансовите му отчети. За 2014 г. приходите на компанията възлизат на 273 млн. лв., а печалбата е близо 37.5 млн. лв. Това е ръст от 30% спрямо предходната година. В предприятието в Ботевград работят 1900 души в момента.

През 2015 г. компанията купи сграда в Ботевград за разширяване на производствената си дейност, а сега предстои закупуването и на оборудването.

"С допълнителен капацитет IMI България може да обслужва повече изисквания на производителите на оригинално оборудване, особено в бързорастящите целеви пазари на автомобилни и индустриални електроника", коментира придобиването на сградата изпълнителният директор на IMI Артър Тан в официалното съобщение преди година.

Основни клиенти на компанията са доставчици за автомобилната индустрия като Valeo, Magna, Magnetti Marreli и Schneider.

През 2014 г. от ръководството на IMI България заявиха, че българското производство носи 20% от целия оборот на компанията майка. Тогава беше обявено и намерението през следващите 4 години да бъдат инвестирани 9 млн. евро в България, от които половината в сгради и имоти, а другата в машини и оборудване.

Управители на българското дружество са Жил Бернар и Джером Су Тан.

Едни от най-важните приоритети на правителството са постигането на макроикономическа и финансова стабилност, която да създаде условия за висок икономически растеж през тази година, каза зам.-министър Везиева.
Тя посочи, че фокусът е насочен към подобряване на връзката между бизнеса и висшите училища, облекчаване на административната среда и предоставянето на инвестиционни стимули и мерки за насърчаване на достъпа до финансиране на малките и средните фирми чрез европейски средства.

Споделяне

Още от Бизнес