Заводът за стъкло на Цветан Василев в Сърбия може да спре работа

Доставките на синьо гориво за фабриката ще бъдат прекратени от 1 май

Заводът за стъкло в Парачин дължи около 3.6 млн. лв. за газ.

Сръбската газова компания "Събриягаз" може да спре подаването на синьо гориво за фабриката за стъкло в Парачин, притежавана от Цветан Василев. Това съобщи сръбската агенция "Блиц", цитирайки синдикатите в дружеството, където е получено писмо за предстоящото прекъсване на доставките. Това ще доведе и до спиране на производството, в което са заети 850 души, твърдят от профсъюза.

Причината за спирането на газа е, че стъкларският завод дължи 220 млн. динара или около 3.6 млн. лв. за синьо гориво. Сметките на фабриката вече са блокирани от "Сърбиягаз" заради задължението.

Синдикалната организация в завода е писала писмо за помощ до премиера на Сърбия Александър Вучич. Такава молба е изпратена и преди време, но вместо отговор от министър-председателя се получило писмо от доставчика на газ за спиране на подаването. Според синдикатите едва ли това е желанието на Вучич, тъй като това ще доведе до унищожаване на оборудване за 30 млн. евро и инвестиция за 116 млн. евро. Освен това държавата трябвало да плати около 3 млн. евро обезщетения, ако се стигне до освобождаване на 850-те работници.

Фабриката в Парачин беше придобита от консорциум между фирмите "Рубин" и "Глас индъстри" за 35 млн. евро, а средствата за това бяха отпуснати от Корпоративна търговска банка, която вече е с отнет лиценз и вероятно съвсем скоро ще бъде обявена в несъстоятелност. Мажоритарният акционер на банката Цветан Василев се укрива в Сърбия, а властите в страната трябва да се произнесат по искане за екстрадирането му в България. Наскоро президентът на Сърбия Томислав Николич обяви, че Василев не е нарушавал законите в страната, похвали го за инвестицията във фабриката в Парачин и припомни, че е ходил на откриването на модернизирания завод.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес