Заводът за стъкло в Търговище изнася продукция в над 20 държави

Втора производствена пещ беше запалена в понеделник на официална церемония в завода за плоско стъкло “Тракия Глас България”. Новата пещ ще се загрява постепенно до края на март. В началото на април се очаква да бъде изкарана и първата продукция от новата производствена пещ.

Общо 120 млн. долара са вложени в завода за производство на плоско стъкло в Търговище. Според собственика – турският холдинг “Шишеджам”, годишният оборот, който се очаква само от втория завод е около 65 млн. долара.

Фабриката “Тракия Глас България”  заработи през юли миналата година, като 80% от продукцията се изнася основно в Европа и по-малка част в Русия. Запознати твърдят, че производствената продукция на фабриката за стъкло в Търговище отива за над 20 европейски страни. Германия е една от основните дестинации.

Прогнозата на експертите е, че годишното производство на целия комплекс ще достигне 225 хил. тона плоско стъкло с различна дебелина и предназначение.

С реализиране на втория етап от проекта, турският холдинг  “Шишеджам” планира да разкрие още 200 постоянни места.

Според предварителните изчисления на завода, превозването на произведената продукция ще става с над 13 хил. курса на различни товарни превозни средства за вътрешния и международния пазар.

Според запознати, в момента продукцията на “Шишеджам” се превозва единствено с камиони, но собствениците на завода планират да я транспортират и по жп транспорт.  В района на завода има стари коловози, но те трябва да се ремонтират и да се изградят поне още 5 коловоза. Според експерти обаче, на този етап е рентабилно жп транспорта да се използва само за превоз на суровината, която е нужна за производството на стъклото.

Годишното производство на стъклената продукция в първите два завода на “Тракия Глас България” се нуждае поне от 200 хил. тона пясък и 60 хиляди тона натриев карбонат. Като най-вероятен превозвач на продукцията за стъкларския завод, неофициалните информации сочеха втория железопътен превозвач у нас – “Българска железопътна компания”(БЖК). Причините за предпочитанието на частниците е, че собствениците на фината продукция не са сигурни в способностите на държавния превозвач БДЖ да опази продукцията и заради значително по-високите цени, които искат от националния превозвач.

Владимир Дунчев, изпълнителен директор на втория железопътен превозвач у нас, отрече да има подписан договор за превоз на продукцията на “Шишеджам” в Търговище.

Изграждането на стъкларския комплекс на в Търговище започна в началото на юли 2004 г. и според инвестиционния план на турския холдинг, общата инвестиция ще възлиза на 220 млн. долара. Планира се строителството на три завода, в които ще се произвеждат четири групи стъкларска продукция – огледала, домакинско, плоско и преработено стъкло.

Инвестицията в първия стъкларски завод е 75 млн.щ.д., а фабриката заработи в края на юли 2005 година. Третият завод ще преработва плоско стъкло, което е произведено в комплекса и ще произвежда огледала. Той трябва да бъде завършен до края на тази година. Планираната инвестиция в него е 25 млн. долара.

Прогнозата е, че след окончателното пускане в експлоатация и на трите предприятия в стъкларския комплекс в Търговище, приходите от годишното производство ще бъдат около 147 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?