Според президента Росен Плевнелиев:

Заводи за ремонт на самолети ще е приносът на България за “интелигентна отбрана”

Развитието на авиационния ремонтен бранш ще бъде основата на българския принос за реализацията на концепцията за "интелигентна отбрана" на НАТО. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на международната научна конференция "Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на ЕС, НАТО, коалициите и държавите", посветена на 100-годишнината на българската авиация.

За целта е необходимо да се създадат съвместни предприятия за инженерна авиационна поддръжка на самолетния парк на български и на чужди компании, посочи Плевнелиев. Това обаче трябва да бъде съобразено с икономическите и финансовите възможности на страната ни, допълни той.

Президентът посочи важността за изработване на анализи и сравнителни оценки за ефективността на разходите и ресурсите за целия жизнен цикъл на авиационната техника.

За изготвянето на тези изследвания трябва да се използва интелектуалният авиационен потенциал на нацията – на военнослужещите от авиацията, на научния капацитет на БАН, на университетите, изследователските организации, неправителствените организации, каза Плевнелиев.

Министерството на отбраната и другите институции трябва да организират този процес при пълна прозрачност, публично обсъждане и при спазване на принципа на състезателност на идеите и платформите, посочи държавния глава.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?