Заводите на Миню Стайков отново започват работа

Заради съмнителния кран за нелегален алкохол може да се отнеме лицензът на винпрома, обяви Владислав Горанов

Заводите на Миню Стайков отново започват работа

Започна поетапното възстановяване на дейността в трите фабрики за спиртни напитки, собственост на арестувания собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, съобщи БНР.

Служители на Агенция "Митници" са премахнали пломбите на двата запечатани данъчни склада. Става въпрос за винзавода в Церковски и фабриката за бутилиране в с. Венец, за които в събота Районният съд в Карнобат даде разрешение за дейност.

Все още запечатани остават инсталацията и кранът, за които има съмнения, че може да са служили за нелегално източване на етилов алкохол.

"Той не работи. Той стои затворен, защото при отварянето му, както много пъти казах, има опасност, ако не сработи системата за безопасност на инсталацията, да се получи взрив. Ако този кран се отвори, се намаля херметичността и системата не може да работи", заяви пред националното радио административният директор на фирмата Йовко Йовков.

Може да се стигне до отнемане на лиценза

Междувременно, финансовият министър Владислав Горанов във вторник обяви, че кранът, за който има съмнения, че е произвеждал нелегален алкохол, не е съществувал при издаването на лиценза за данъчен склад.

"Този кран със сигурност е монтиран допълнително. Със сигурност от този кран може да бъде извеждана акцизна стока, без тя да минава през измервателните уреди на данъчния склад. Дали това е правено, ще се установи. Но потенциално през този кран би могло да бъде изведено голямо количество спирт", посочи Горанов.

Той добави, че подобно тежко нарушение би могло да доведе до отнемане на лиценза на винпрома при определени обстоятелства.

Нарушението било открито чак сега "благодарение на добрата работа на Агенция "Митници". Съоръжението било голямо и не можело "във всеки ъгъл или на всеки кран да се постави митничар".

За разлика от Горанов, през уикенда пред бТВ директорът на фабриката на Миню Стайков - Йовко Йовков, каза, че тръбата е включена в чертежите, които от дружеството са предали преди 10 години за издаването на лиценз за производство на алкохол. Тя се е използвала, за да се провери дали инсталацията е херметично затворена, за да се предотврати взрив.

"Кранът не е съществувал и не е давано разрешение за неговото монтиране. Защо е открит сега, а не преди години, е друг въпрос. Никой не си е затварял очите. Сега е моментът, когато е констатирано нарушението”, коментира от своя страна директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов пред Нова телевизия.

Производството ще се възстанови бавно

По думите на Йовко Йовков възстановяването на производството е бавен процес.

"Производството на дестилации ще започне от утре вечер, а производството на спирт ще отнеме повече време. Нормалното производство на спирт ще започне след около 10-15 дни, защото там щетите са по-големи", добави Йовков.

Трите завода на Миню Стайков бяха пломбирани в петък от Агенция "Митници", която съобщи, че след проверка е открила сериозни данъчни нарушения.

Инспекцията е част от продължаващото разследване на прокуратурата срещу собственика на"Винпром Карнобат" Миню Стайков за незаконно производство на цигари, алкохол и данъчни престъпления. Той бе арестуван в началото на септември и обвинен за участие в организирана престъпна група и укриване на данъци, а синът му Стайко Стайков бе обявен за издирване.

В началото на почивните дни работещите в предприятията на Стайков започнаха протести, като блокираха жп линията Бургас – София, нападнаха екипа на Агенция "Митници" и заплашиха с гражданско неподчинение.
На втория ден от протестите на служителите от Агенция "Митници" свикаха брифинг, за да съобщят, че в завода е открита тръба, през която е преминавал нерегламентиран алкохол.

Работещите във фабриките на Миню Стайков обвиниха държавните контролни органи, че с "показните" си акции защитават корпоративни интереси, от които се облагодетелства най-големият конкурент на Стайков – "Винпром Пещера".

Цялата сага се разиграва на фона на усиления гроздобер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес