Заводите от ТЕРЕМ да станат частни, обсъжда правителството

Правителството обсъжда предстоящо раздържавяване на 8-те военно-ремонтни заводи от ТЕРЕМ, до месец май се очаква решение. Това съобщи в Русе министърът на отбраната Николай Свинаров, цитиран от БТА.

По думите му се обсъжда системата, по която да стане приватизацията на 8-те завода: да се продават на обособени части като клонове или по друг начин.

Министърът еднозначно заяви, че държавата не може и за в бъдеще също няма да може да осигурява поръчки за военно-ремонтните заводи, които да натоварват изцяло производствените мощности. И като частна собственост, в бъдеще те ще могат да работят по държавните поръчки, допълни той. Свинаров каза, че вярва в свободната пазарна икономика и по думите му един частник не би отказал изгодна поръчка.

От думите на министъра стана ясно, че целта на приватизацията е да се даде възможност на нови, частни собственици да се опитат да намерят пазари за дейността на военно-ремонтните заводи и при необходимост да съкратят мощности и хора.

След ремонта на руснаците два самолета МиГ-29 са дефектни

Нова процедура за ремонта и модернизацията на изтребителите МиГ-29 ще има веднага след приключване на договора с руската корпорация РСК МиГ, каза още Свинаров. Два от ремонтираните по договора с РСК МиГ самолети били неизправни и едва след като бъдат отстранени дефектите, ще бъде прекратен договорът с руснаците.

Нямаме време за отлагане, за 2006 г. трябва да имаме 6 самолета, модернизирани по стандартите на НАТО, заяви Свинаров и изтъкна, че по сегашната схема на работа този срок ще бъде изпуснат.

още

Колкото и да е странно, интересът е към губещи досега клонове като търговишкия, отбеляза министър Николай Свинаров.

В "Терем" имало заводи, които лесно могат да се приватизират без последствия за националната сигурност или МО и неговите структури. Големият проблем е дали можем да приватизираме всички клонове на ТЕРЕМ, каза Свинаров.

Трябва да се намери механизъм , в който да се направи едно конкурентно производство на военните заводи, а не да се опитваме чрез държавни поръчки да запълваме дупки и да плащаме режийни разноски по хиляда процента, коментира министърът.

Социалният проблем с работниците не може да се оправи с опити за държавно дотиране на военно-ремонтните заводи, дори напротив - и сега работниците са без работа и проблемът им се задълбочава, коментира Свинаров последните протести на работещите в ТЕРЕМ.

Миналата седмица десетки служители на военно-ремонтните заводи протестираха в София пред сградата на министерството на отбраната. Като принципал на дружеството, МО дължи над 9 млн.лв. неизплатени заплати и осигуровки на около 3200 души, работещи в осемте завода в страната. Най-големи са задълженията към работниците от Пловдив, Търговище и Варна, като цифрата надхвърля 7 млн.лв.

По време на протеста лидерът на КНСБ Желязко Христов се закани, че ако до 10 дни не бъдат изплатени дължимите заплати, работещите в ТЕРЕМ ще преминат към ефективна стачка.

Зам.министърът на отбраната Илко Димитров обаче не се ангажира с обещания МО да осигури финансиране за заводите. В материалния план на министерството тази година са предвидени 12 млн.лв. за ТЕРЕМ и това е всичко, заяви зам.министърът пред протестиращите.

Димитров съобщи, че преди месец е утвърдена нова концепция за реформа в ТЕРЕМ, а отпреди седмица има конкурс за нов мениджмънт на дружеството.

Същият ден официално стана ясно, че е изтекло предизвестието за напускане на шефа на борда на ТЕРЕМ Тодор Тагарев, който подаде оставката си още в края на октомври м.г. Конкурсът за нов мениджмънт, за който спомена зам.министър Димитров, се прави за поста изпълнителен директор на ТЕРЕМ, който сега се заема от Любомир Тодоров. Той бе назначен на това място от военния министър след скандала с незаконния износ на оръжие от търговишката фирма на ТЕРЕМ за Сирия в края на 2002 г., разразил се в навечерието на срещата на НАТО в Прага, където България и още 6 държави бяха поканени за членство в Алианса.

 

Още от Бизнес