Заводите стават резервни енергийни мощности

Все пак ще се увеличи студеният резерв

Заводите стават резервни енергийни мощности

Все пак "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) е поискал от енергийния министър да повиши енергийните мощности студен резерв от сегашните 500 на 650 МВ средногодишна  разпологаемост. Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката след среща с представители на бизнес организациите в четвъртък.

Работодателите алармираха миналата седмица за подготвяното увеличаване на мощностите в стендбай режим за активиране при нужда.  Според тях това се прави, за да се намести на пазара преминаващата от въглища на природен газ ТЕЦ "Варна". Очакванията бяха за удвояване на студения резерв. Министър Теменужка Петкова преди седмица бе уклончива и каза, че това зависи от анализа на ЕСО. Тя обаче припомни как през януари 2017 г. се наложи спирането на износа на ток, за да се осигури вътрешното потребление, след като част от централите студен резерв не успяха да се задействат. Петкова отбеляза също важността на ТЕЦ "Варна" за енергийната мрежа.

Сега обявеното повишаване наистина е минимално, но ако бъде прието от министъра, ще се отрази в таксата за достъп до мрежата на държавния преносен оператор, която е част от крайната цена на тока.

От енергийното ведомство посочват, че повишаването на студения резерв е за да се осигури надеждността на електроснабдяването и сигурността на електроенергийната система.

В рамките на повишеното количество обаче е предвидено и участие на индустриалните потребители в резерва. Това означава, че предприятията също могат да участват търговете за осигуряване на студен резерв, но това ще става чрез ангажименти при поискване от страна на ЕСО да ограничават или спират свои производствени мощности, за да намалят потреблението си и да осигурят свободни количества електроенергия в системата.

Това е и по-бързият начин за покриване на нуждите при рязко повишено потребление на ток, когато има големи студове или има аварии в електроцентрали и има недостиг на енергия. Включването на заделените на стендбай режим електропроизводствени мощности отнема часове, което в извънредни ситуации може да се окаже критично. За това, че са готови да намаляват потреблението си при нужда, на предприятията ще бъде плащано.

Допускането на заводи до осигуряването на студения резерв ще стане възможно от юли 2018 г. с промяна в правилата за управление на електроенергийната система. Така бизнесът, който отдавна настоява да бъде допуснат до студения резерв, постига напредък и по тази тема, след като под неговия натиск започнаха поправки в закона за енергетиката, ускоряващи освобождаването на пазара на ток у нас.

По време на срещата е било обсъдено и ускоряването на проекта за газификация на компаниите, осъществяващи дейност в района на Средногорието. Това също е отдавна дискутирана тема от големите минни компании в региона, които по този начин ще намалят вредните емисии във въздуха и подобрят ефективността си. Министър Петкова уверила представителите на бизнеса, че изграждането на необходимия газопровод е сред приоритетните проекти за държавния газов оператор "Булгартрансгаз“.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?