Завой в позицията на Яне Янев осигури мнозинство за махане на президента

Завой в позицията на Яне Янев осигури мнозинство за махане на президента

РЗС е готова да участва в консултации и да осигури необходимите гласове за започване на процедурата за импийчмънт на президента, съобщиха в четвъртък от партията на Яне Янев, който само преди четири дни обяви, че не вижда сериозен юридически довод да започне процедура за отстраняване на Георги Първанов. РЗС посочват, че целта на включването им в процедурата е "предизвикване на сериозен политически дебат по конституцията", за чиято промяна работи партията на Янев.

Внезапният завой в позицията на РЗС осигурява на ГЕРБ мнозинство от 160 депутати, необходимо за придвижването до Конституционния съд на евентуално искане за предсрочно отстраняване на президента.

Политическия съвет и депутатите на РЗС анализират внимателно обстоятелствата около искането за импийчмънт на президента, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на партията.

До момента предложението на ГЕРБ, която разполага със 117 депутата, е подкрепено от Синята коалиция (14 депутати), "Атака" (21 депутати) и осемте депутати от разпадналата се група на РЗС. В подкрепа се очаква да гласуват и трима независими народни представители – Марио Тагарински, заради чието напускане на РЗС през декември се разпадна групата на Янев; Димитър Чукарски, който в четвъртък съобщи, че се отцепва от Янев; Венцислав Върбанов, влязъл в НС от квотата на Синята коалиция.

Така общо 163 депутати са готови да подкрепят предложението на ГЕРБ за стартиране на процедурата за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов заради нарушение на конституцията, според която "никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие".

Решението на ГЕРБ е в отговор на публикуваната от президента стенограма от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков на 5 март. Дянков поиска срещата, за се опита да изглади "недоразумението" с участието си в телевизионно шоу, където става дума за "младия милиардер" Първанов.

ГЕРБ започнаха да пишат мотивите да импийчмънта в сряда, но не е ясно кога ще дадат ход на процедурата. Със сигурност ще изчакат публичния отговор на президента, който ще дава специална пресконференция в петък.

Прави впечатление дистанцирането на премиера и лидер на ГЕРБ от инициативата за сваляне на Първанов. Решението бе взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и огласено от вицепремиера Цветан Цветанов, председателя на НС Цецка Цачева и ръководството на ПГ на ГЕРБ.

Вицепремиерът Симеон Дянков потвърди пред репортери в четвъртък, че не е дал личното си съгласие да бъде записан разговорът му с президента Георги Първанов, но не съжалява за срещата. Той отказа всякакви други коментари по темата.

Сините: Скандалът може да прерасне в международен

В същото време депутатът от Синята коалиция Асен Агов предупреди, че скандалът с публикуването на стенограмата от срещата на президента Първанов и Дянков рискува да се превърне в международен.

Агов цитира пред журналисти мнения на неназовани от него чужди дипломати, които неофициално изразили притеснение дали и техните разговори са били записвани при срещи в президентството и каква е съдбата на записите. Властите у нас трябва да изчистят този въпрос колкото се може по-скоро, за да не стане наистина дипломатически скандал, коментира Агов.

В становището на ГЕРБ за започване на процедура по импийчмънт на президента, се поставя и искането за публикуване на всички стенограми от негови разговори през последните години, включително и тези за съставянето на правителства.

Синята коалиция настоява да се огласят записите от разговорите на Първанов с руския президент Владимир Путин, с шефа на"Газпром" Алексей Милер и с други политици и бизнесмени.

Споделяне

Още по темата

Още от България