Заявката за полета на "Бистришките тигри” била подадена 3 дни след него, твърдят от партията на Кунева

Борисов: Радвам се, че не могат да ни намерят никакъв друг кусур

Авиоотряд "28" е летял до Варна с футболисти на 28 юли, а заявката за полета от Българския футболен съюз (БФС) е от 1 август. Това заяви в неделя Сергей Петков - авиоинженер и член на Националния съвет на партията "Движение България на гражданите", позовавайки се на документи, получени след поискване от Авиоотряд "28".

Става дума за скандалния полет на отборите "Витоша – Бистрица" (по-известен като „Бистришките тигри”), в който играе премиерът, и "Чавдар – Етрополе", който е собственост на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, с правителствения самолет до Варна, където се проведе приятелски мач между двата тима.

По думите му съществува и ръчно подправяне на документацията, тъй като в началото полетът с футболистите е заявен като празен (без пътници), след което има задраскване в задачата за полет и е обявен като обикновен, какъвто Авиоотряд "28" не може да изпълнява.

От друг документ -  летателен дневник, издаден от капитана след изпълнението на полета, става ясно, че той е записан като правителствен. Какви държавни задачи са изпълнявали футболистите, попита Петков.

Подобна фалшификация на документи е достатъчна да падне премиер в нормална държава, каза проф. Велислав Минеков, член на НС на партията. Той апелира премиерът да обясни колко пъти Авиоотряд "28" е изпълнявал подобни случайни превози, откакто правителството е на власт.

Според получените копия на фактури за полета са платени над 23 хиляди лева от БФС. Един ден на правителствения самолет, независимо дали е летял (непреки разходи), е 4695,33 лева, тези разходи са включени във фактурата, уточниха от партията. Друг е въпросът дали това е реалната стойност, защото когато се изпълнява държавен полет, не се начислява пълната му стойност, отбелязаха от политическата формация.

Корупцията в случая е използване на държавата за лични нужди, посочиха от "Движение България на гражданите". Те смятат, че антикорупционната комисия в парламента трябва да се сезира.

Борисов: Радвам се, че не могат да ни намерят никакъв друг кусур

"Аз се радвам, че тези хора просто няма с какво да се занимават друго, не могат да ни намерят никакъв друг кусур", коментира по-късно премиерът Бойко Борисов, под чието лично разпореждане се намира правителственият авиоотряд.

"Толкова пъти самолетът е даван за спортни отбори, за пострадали хора, за туристи, да събираме да извозваме, платен е, просто не мога да ги разбера. Освен това са все млади, два месеца си говорят едно и също, това ли е проблемът им? Нещо, което е платено. Така или иначе този самолет трябва да лети", коментира Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Споделяне

Още по темата

Още от България