Заявки за новите документи за самоличност ще се приемат от 29 март

Заявки за новите документи за самоличност ще се приемат от 29 март

От 29 март ще могат да се подават заявления за издаване на новите български документи за самоличност, съобщиха от МВР в петък. Заявления за бързо и експресно издаване на документи обаче ще се приемат от по-късно – 6 април. Заявленията ще се подават в звената "Български документи за самоличност", "Пътна полиция", "Миграция" при районните управления на областните дирекции на МВР.

Директорът на дирекция "Български документи за самоличност" към МВР Мария Костадинова съобщи, че се въвежда график за плавно преустановяване на издаването на старите документи за самоличност. От 15 март няма да се приемат заявления за издаване на документи по стария образец с такса за обикновена услуга. От 15 до 23 март ще се приемат заявления за документи за самоличност на български граждани и чужденци само за бърза (3 работни дни) и експресна услуга (8 часа).

На 17 март пък ще се преустанови приемането на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи за чужденци с такса и за бърза услуга. Ще се приемат заявления само за експресна услуга.

На 24 март от 8.30 часа се преустановява приемането на заявления за български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга. Ще остане само прием на заявления за експресна услуга.

На 25 март след 12 часа спира приемът на всякакви заявления за български документи за самоличност от сегашния образец. След този час на 25 март само ще се връчват готовите, издадени по сегашния образец, документи.

Обикновената поръчка за издаване на лична карта с биометрични данни ще струва 18 лева, вместо 10. Паспортът ще струва 40 вместо 30 лева, а таксата за новата шофьорска книжка се увеличава от 18 на 25 лева. Бързата поръчка в рамките на 3 дни ще е 2 пъти по-скъпа от обикновената поръчка, а експресната ще е на петорна цена.

"И днес, ако гражданин си издаде лична карта и паспорт, той ще бъде валиден до посочения срок", каза Костадинова. "Зелените паспорти отпреди 1999 г., които са валидни за граждани над 70 г. и личните карти след 1999 г. които не изтичат сега, продължават да са валидни и няма нужда да бъдат подменяни", обясни Костадинова.

Подаването на готовото попълнено заявление за нов документ за самоличност, сверяването на данните за съответствие, фотографирането и снемането на отпечатък за международен паспорт и получаване на готов документ, ще се извършват на едно гише.

Мобилни екипи ще реагират на молби за посещение в домовете на трудно подвижни хора. В бъдеще се очаква да бъде въведена и възможност за електронна услуга – след доизграждане на мрежата за електронно заплащане в държавната администрация, обясни Костадинова.

Друго нововъдение е възможността да се издават свидетелства за управление на моторни превозни средства едновременно с издаването на други лични документи, с което се спестява една от досегашните процедури, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Споделяне

Още от България