Заявки за обезщетения за умрели от "син език" животни се приемат до 2 октомври

Заявки за обезщетения на фермери, чиито животни са умрели от болестта "син език", ще се приемат до 2 октомври 2014 г. в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от ведомството в петък.

За компенсацията може да кандидатстват фермерите, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.

За да получат субсидиите си, те имат задължение да задържат във фермите заявените за субсидиране глави добитък в рамките на 100 дни след приключване на кампанията – от 9 юни до 17 септември. При загуба на животно, стопаните трябваше да го заменят с друго.

Земеделските производители са длъжни да представят доказателствени документи към заявлението за форсмажорни обстоятелства. С тях ще се удостоверява смъртността във фермите, в следствие на епидемията от "син език" (бележки от екарисажите или протоколи от ветеринарните лекари). Починалите животните задължително трябва да са идентифицирани чрез номера на ушната марка.

Декларирането на изгубените животни е част от мерките в помощ на животновъдите. Те бяха предприети миналата седмица на третото заседание на Координационния щаб за решаване на проблемите с епидемията от "син език", създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев. Мярката има за цел да помогне на земеделските производители, които поради забраната за придвижване на животните, не могат да извършат тяхната замяна.

Всички заявени случаи в ДФ „Земеделие“, свързани с изгубени животни при епидемията, ще бъдат разглеждани като извънредни, форсмажорни обстоятелства. Това означава, че при проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?