Заявление за 13% по-скъп газ от юни

Заявление за 13% по-скъп газ от юни

Заявление за поскъпване на природния газ с малко над 13 на сто през юни е внесъл държавният газов доставчик "Булгаргаз" за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщиха от компанията. Предложената от дружеството цена е 42.74 лв. за мегаватчас без данъци и такси. В момента стойността на синьото гориво е 37.71 лв./МВтч.

Изчисленията са на правени спрямо движението на цените на европейските газови борси, които са част от формулата за изчисляване на месечните стойности по договора с руския монополист "Газпром". Каква ще е окончателната цена ще стане ясно на 1 юни, когато снабдителят внася финални изчисления според борсовите данни за целия предходен месец.

Макар че в момента световните пазарни цени на природния газ вървят нагоре, от "Булгаргаз" не очакват за юни по-голямо от сега прогнозираното повишение.

Сега предлаганото поскъпване на синьото гориво отново е под европейските борсови цени, които в момента са над 26 евро.

Прогнозите на дружеството за цената на суровината през юли са за много по-малко от сегашното поскъпване. Очакванията са за цена от 44.72 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е увеличение под 5 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?