Здравка Калайджиева за окованите арестанти: Нарушават се конституцията и закони

Правосъдното министерството си поддържа оковаването

Здравка Калайджиева за окованите арестанти: Нарушават се конституцията и закони

В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими. Това коментира пред bTV бившият българския съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева.

Повод за думите ѝ беше видеото с обвинената в корупция кметица на “Младост” Десислава Иванчева, от което се вижда, че тя постъпва в болница окована в белезници за ръцете и краката. Вчера стана ясно, че всъщност поставянето на специални колани и на белезници на ръцете и краката е масова практика, която засяга стотици арестанти у нас.

Още в чл. 3 от Закона за изпълнение на наказанията пише, че осъдените и задържаните под стража не могат да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. Законът изрично постановява, че властите не може да използват "помощни средства" (т.е. белезници, пранги и др.) необосновано по начин, който уронва човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност.


В същото време от 2013 г. съдебната охрана изпълнява една инструкция от 2013 г., че всеки арестуван по обвинение в престъпление, за което се полагат над 15 години затвор, ходи окован с белезници на краката и ръцете. Така органите на Министерството на правосъдието предпочитат да погазят закона и да спазят една инструкция.


“Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява”, подчерта Калайджиева.

Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни.

“Българската държава може да приеме милиони дарения от чужди донори, за да подобри условията в затвора и, в същото време, не изгражда капацитета на служителите си в тази посока – да се намали нечовешкото отношение”, коментира Калайджиева.

Според нея затворите са се превърнали в “развъдник на насилие”, където “престъпността се регенерира”.

На този фон в петък ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов обясни, че за него оковаването на арестувани за тежки престъпления е полезна мярка и трябва да се запази.

"За мен това си беше пиар акция (записа с конвоирането на Иванчева - бел. ред.). Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ (инструкцията за оковаването)", каза Проданов пред бТВ.

Той се аргументира с рисковете при конвоиране на арестанти и затворници и допълни, че след издаването на инструкцията бягствата са намалели.

Споделяне

Още по темата

Още от България