Здравната каса дължи на болниците 90 млн. лв.

Изчезналите 3.5 млрд. лв. от КТБ се равняват на годишния бюджет за здравеопазване

Здравната каса дължи на болниците 90 млн. лв.

В момента Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) дължи на болниците 90 милиона лева за три месеца.Това каза ген. Стоян Тонев, зам.-кмет на Столична община по здравеопазване и бивш началник на Военномедицинска академияпред Нова телевизия.

По думите му евентуалната актуализация на бюджета на НЗОК ще осигури пари за последните три месеца от годината, а не в момента.

"Тъй като е ясно, че темата за банките измести вчера протеста, аз без да се намесвам в сфера, която е далеч от мен, но тези 3,5 милиарда, които сега държавата ще даде, за да защити вложителите, са точно всички пари, които отиват за една година в здравеопазването. Вместо да се обсъжда и да се говори за актуализация, за пари, нека политиците си гледат банките, но явно те и там не са професионалисти, защото, ако бяха професионалисти, нямаше да се стигне до това", каза ген.Стоян Тонев.

В последните дни позициите на управляващите по отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК ставатвсе по-хаотични.

В петък Министерският съвет обвини здравния министър и екипа ѝ в симулиране на действия пред обществото заради изказванията на Таня Андреева, че предложението за отпускане на допълнителни средства е внесено в правителството.

От правителствената пресслужба обявиха, че в Министерския съвет за три дни два пъти постъпва предложение от Министерството на здравеопазването за актуализация на бюджета на НЗОК без финансова обосновка. В този си вид постъпилият материал не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в парламента, се казваше в правителственото съобщение.

Конфликтът между Министерския съвет и Министерсвтото на здравеопазването идва на фона на продължаващилекарски протести и предупреждението на Българския лекарски съюз, че ако до 15 юли не бъдат одобрени допълнителните пари за НЗОК, медиците в страната ще спрат работа.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски отново заяви, че актуализация на бюджета на здравната каса не е необходима. В петък министърът на финансите Петър Чобанов коментирав парламента, че актуализация на бюджета на НЗОКще има,защото такава е политическата воля, но тя ще бъде значително по-малко от исканите 330 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България