Здравната каса догодина с “по-хубав“ бюджет

Здравната каса догодина с “по-хубав“ бюджет

Шефката на здравната каса Нели Нешева заяви пред журналисти в четвъртък, че бюджетът на НЗОК за следващата година ще е по-добър от тазгодишния. Въпреки че отказа да даде конкретните разчети, тя заяви, че приходната и разходната част щели да бъдат по-големи спрямо 2010 г.

Нешева посочи, че бюджетът за следващата година ще е подобен на този в “една добра година“ и даде за пример 2008 г.. Тогава разчетите обаче бяха правени при здравна вноска от 6%, а не 8%, колкото е в момента, и е по-нисък от миналогодишния и тазгодишния.

От думите ѝ стана ясно, че едва ли изобщо ще се приложи идеята за “коригиращи коефициенти“, по които да се плаща на болниците над делегираните бюджети, защото нямало правно основание за това. Затова с обещаните от финансовия министър Симеон Дянков 65 млн. лева допълнително, до края на годината на болниците ще се плаща по 80 млн. лева средномесечно. Нешева призна, че дължимото към болниците за предишни месеци възлиза на 125 млн. лева. Предвид разчетите до края на годината обаче болниците по-скоро трябва да забравят за тези пари.

От БЛС коментираха пред Mediapool, че повече няма да се срещат с финансовото министерство при така създалата се ситуация. При това положение на извънредния събор на лекарите на 17 септември се очаква да се вземе решение за ефективни протестни действия.

Междувременно от Националната асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС съобщиха, че започват да завеждат съдебни искове за дължимите суми от НЗОК за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Лекарите ще настояват да си получат парите с натрупаните лихви.

В отговор на това Нешева коментира, че от касата преглеждат правните основания за исковете на болниците.

Нешева посочи, че през цялата година касата има преразход в бюджета си за лекарства, но е успяла да пренасочи 5 млн. лева по това перо, спестени от административни разходи. “Сега преглеждаме парите и по други пера и ще видим дали можем да пренасочим още пари“, каза още шефката на здравната каса.

Нешева представи в здравната комисия в парламента изпълнението на бюджета за 2009 и той бе приет от депутатите, въпреки че не е изпълнено заложеното в него.

Здравната реформа се бавела заради предишните управления

По-рано през деня финансовият министър Симеон Дянков призна, че има забавяне в здравната реформа на ГЕРБ, но хвърли вината за това на предишните две управления.

В парламента, където беше извикан да представи повторно данни за резерва на НЗОК, Дянков заяви, че реформите в здравеопазването са спрели през 2001 г.

"Последните две правителства не са направили нищо, за да помогнат за здравето на хората, резултатите днес са налице и сега правителството и парламентът трябва да се справят с тях", коментира Дянков.

Той призна, че има известно забавяне и през последната година и два месеца, но подчерта, че основната вина е на предишните два кабинета, които са спрели реформите за 8 години.

"Средствата за болничната помощ от 2006 г. непрекъснато нарастват, всяка година системата гълта повече пари, но без да се реформира", посочи Дянков.

"Излиза, че системата, която лекува хората, е болна", коментира още той. Министърът посочи, че за това не са отговорни лекарите и медицинските работници, а отговорността се носи от изпълнителната и законодателната власт.

“Излиза, че в година на икономическа криза в българското здравеопазване влизат повече пари, отколкото през най-добрата фискална година, и то именно защото системата не е реформирана“, посочи Симеон Дянков.

"Българите не са по-здрави, което значи, че парите не се използват достатъчно ефективно", допълни министърът.

Министърът отново обясни, че резервът на касата, в който има 1.2 млрд. лева от здравни вноски, не може да се използва, без да се увеличи дефицитът.

Споделяне

Още по темата

Още от България