Бившият здравен министър Стефан Константинов:

Здравната каса е монополист и е неконтролируема, но монополът в медиите е по-страшен

Скандалът с високите цени на лекарствата беше измислен за ”превземане на три вестника”

Здравната каса е монополист и е неконтролируема, но монополът в медиите е по-страшен

Здравната каса е държава в държавата, една неконтролируема институция, заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в събота по повод ескалиращото напрежение заради наложените от касата лимити.

Освен това той каза, че скандалът с цените на лекарствата, който му коства поста през миналата година, не е имал нищо общо със здравеопазването, а е бил част от играта "за превземане на три вестника".  Той обясни пред Нова телевизия, че този скандал бил широко отразяван от изданията и медиите на Нова българска медийна група с остри нападки срещу собствениците на вестникарска група "България" Огнян Донев и Любомир Павлов, които поеха контрола над нея в края на 2010 и началото на 2011г.

Константинов коментира, че здравната каса е монополист, но има и монопол в медиите  и докато едните монополи  бъркат в джоба на хората, то монополът в медиите бърка директно в мозъка ”с напудрени информации” и е по-опасен.

”Това изигра лоша услуга на управляващите, защото е хубаво да има повече критичност и по-малко плоско отразяване на официални събития. Не трябва да се пускаме по розовото и лесното. Критичната среда е много важна", посочи Константинов.

”Хората имаха големи очаквания, които не се сбъднаха, а от голяма част от медиите идваха напудрени и замазани истории. Затова протестите изглеждат изненадващи, включително за ГЕРБ”, заяви Константинов.

По думите му от около година НЗОК се управлява от "русенска група", а по принцип разпределянето на над 2 милиарда лева бюджет на НЗОК се решава без контрол от 11 души - Надзорният съвет, управителя и подуправителя.

По повод последната вълна проблеми със средствата за болници и направления за специалисти той заяви, че министерството е натоварило касата с тези плащания и сега се опитва да се измъкне тихомълком.

"Бях изключителен фен на Дянков - мислех го за интелектуална фигура със знания и желание да помага на реформите. Но отношението ми се промени, след като всичко се сведе до разправии за някакви пари. Не чуваше нищо, когато ставаше дума за мерки, които ще дадат резултат в рамките на 1 година. За едни стотинки за дежурствата на лекарите се разправяхме безкрай и то за неща, които не променяха рамката на разходите”, заяви Константинов.

"Видял съм много хубави неща от Борисов и някои лоши, но няма да го коментирам", каза Константинов. 

Според него оставката на правителството е добре премислен ход и няма нищо общо с протестите.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?