Здравната каса и лекарският съюз подписаха Националния рамков договор

Здравната каса и лекарският съюз подписаха Националния рамков договор

В последния възможен момент Надзорният съвет на здравната каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз подписаха Националния рамков договор, както и договор за цените и обемите на клиничните пътеки за 2015 година. Това обяви ръководителят на Кирил Ананиев след извънредна среща със здравния министър Петър Москов и лекарския съюз в понеделник. Миналата седмица по темата нямаше консенсус.

По думите на Ананиев и двете страни са положили много усилия и труд и са направили компромиси, за да се стигне до споразумението.

“За мен най-важното е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година”, посочи той.

Ананиев обясни, че от страна на касата компромисът е за определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които трябвало да бъдат коригирани.

"За първи път имаме безусловно съгласие на Български лекарски съюз да участва в регулацията за болнична помощ", каза още Кирил Ананиев. И допълни, че няма да има намалени и недостатъчни направления.

Той отбеляза, че за първи път през следващата година ще се влезе без неразплатени разходи. "Това създава спокойствие на системата и няма да има този хаос, който съществуваше тази година в началото да плащаме надлимитни дейности. Надлимитни дейности за 2015 година няма да има. Изпълнението на консолидирания бюджет ще покаже дали има възможност за актуализация на бюджета", каза Ананиев.

Министър Москов на свой ред посочи, че за първи път има пълноценен ангажимент и от двете страни за това, че са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна цените, които иска лекарският съюз.

"Бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван. 2015 г. ще бъде финансова стабилна за системата", поясни Москов.

Бюджетът за 2015 г. е с над 250 млн. лева по-голям от този за 2014-а, каза управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. "Идеята и на Министерството на финансите, и на Министерството на здравеопазването беше наистина тази година да бъде по-спокойна от миналата, за да могат да се случат реформите", поясни тя. По думите ѝ са осигурени средства, чрез които всички страни по договора да работят така, както и през тази година.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?