Здравната каса иска среща с премиера, за да избегне криза с парите за болниците

Здравната каса иска среща с премиера, за да избегне криза с парите за болниците

Ръководството на здравната каса иска спешна среща с министър-председателя Пламен Орешарски и здравния министър Таня Андреева, защото се очертава и тази година касата да излезе на минус, като очакваният дефицит е около 300 млн. лв. Това бе решено на заседанието на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в четвъртък, съобщи Иван Кокалов, представител на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) в съвета.

"Искаме да бъдем изслушани от държавата, за да знаем как да процедираме оттук нататък", каза още Кокалов.

Той припомни, че оперативният резерв на здравната каса беше "наченат" с над 200 млн. лв. още през януари, за да се покрият дефицитите от миналата година в болничната помощ.

"Не искаме всеки да си измива ръцете с касата и тя да бъде виновна за всичко. Изпълняваме нещо, което е решено в парламента, в Министерския съвет, някой трябва да ни каже, а не ние да сме виновни за това, че липсват лекарства, има дефицит в болници и т.н.", каза Кокалов.

По думите му, на заседанието на надзора в четвъртък не е ясно какви мерки ще се вземат по отношение на бюджета за болниците, който традиционно не стига и причинява сериозни сътресения в здравеопазването.

Единственото сигурно, по думите на Кокалов, е, че дейностите за февруари, в това число и надлимитните, ще бъдат изплатени в пълен размер, като това ще стане след като бъдат приети и проверени отчетите.

На заседанието на Надзорния съвет са присъствали и представители на три от регионалните звена на касата – в София, Пловдив и Стара Загора, за да разкажат как са разчели бюджетите си по места.

Държавата отпусна пари за таксите на пенсионерите за посещение при личния лекар

Здравното министерство е разрешило в сряда трансфера на допълнителни средства към НЗОК, за да бъде изплатена на личните лекари разликата от потребителската такса и таксата от един лев за преглед на пенсионерите, съобщиха от министерството.

Наредени са средствата за януари. За февруари това ще стане, след като се получат месечните отчети от джипитата, като срокът е до 20 март, обясниха от НЗОК.

Във вторник столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) се оплака, че здравната каса и министерството бавят парите им за прегледите на пенсионери.

Споделяне

Още от България