Здравната каса изостава опасно със събирането на вноските

Здравната каса изостава опасно със събирането на вноските

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е успяла да събере за първия месец от тази година приходи, които са в размер едва 3.7 на сто от годишния план. Това сочат данните от отчета за изпълнението на бюджета на институцията, огласени в сряда. Ако събираемостта на приходите не бъде увеличена в следващите месеци, то касата ще събере едва 44% от предвиденото по годишния план, което поставя под въпрос функционирането на цялата здравна система.

За сравнение, през януари миналата година НЗОК е събрала 7.6 на сто от годишния план. През 2007 година за първия месец годишният план е бил изпълнен 7.5 на сто.

Преди ден стана ясно, че има масов отлив от плащане на здравни осигуровки и през февруари броят на хората, които са прекъснали вноските си, се е увеличил с 40 хиляди.

Приходите и трансферите, заложени със Закона за бюджета на НЗОК за 2009 година, са близо 2.5 млрд. лева. Разходите за годината са малко над 2 млрд. лева, като от тях през януари са изразходвани 55.2 млн. лева или 2.7% от годишния план. През януари миналата година касата е разходвала 4.5 на сто от годишния план.

За първична извънболнична медицинска помощ през първия месец на годината са изплатени 4.5 млн. лева, с което се отчита усвояване от 2.9% спрямо годишния план. В специализираната извънболнична медицинска помощ са усвоени 3.7 млн. лева, което представлява 2.4% от годишния план. За болничната помощ са изплатени 13.4 млн. лева, което представлява 1.4% от годишния план.

Миналата седмица бе дискутирано, че регулативните стандарти на НЗОК, които предната година бяха отменени от ВАС, за първото тримесечие на тази година са още по-рестриктивни. Още тогава представители на сектора допуснаха, че още по-рестриктивните лимити най-вероятно се дължат на невъзможността на касата да събере заложените приходи, което я поставя в трудна ситуация.

За денталната помощ през януари са похарчени 4.1 млн. лева, с което се отчита изпълнение спрямо годишния план от 4.5 на сто. За медико-диагностична дейност изплатените средства за първия месец на годината също са 4.1 млн. лева, т.е. 6.6% спрямо плана за годината.

За лекарства през януари от касата са изплатени 23.2 млн. лева, с което се отчита изпълнение спрямо годишния план от седем на сто.

Заради опасността в условията на криза да спадне събираемостта на здравните вноски, финансовото министерство и експертите по бюджета в парламента настояваха и успяха да се наложат 401 млн. лева да останат блокирани в БНБ, за да се гарантира финансовата устойчивост на институцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?