Здравната каса може да сключи договор със 125 болници

Здравната каса може да сключи договор със 125 болници през тази година. Това обяви министърът на здравеопазването Божидар Финков след като правителството одобри Националната здравна карта на България - документ за връзките между здравната каса и лечебните заведения.

В предишния вариант на документа, одобрен през 1999 г. касата е трябвало да сключи договор с минимум 145 лечебни заведения, колкото са всички общински и областни болници. Общо лечебните заведения у нас са 225.

В момента се използва едва 65 на сто от легловата база в болниците, а трябвало да е 90-95 на сто, обясни министър Финков една от причините да се намали броя на болниците, с които касата ще сключва договор. Това не било начин да се закриват по административен път лечебни заведения, увери министърът.

В минимума болнични заведения, определен в здравната карта, специализираните болници с договор с касата намаляват от 44 на 35, а при болниците за долекуване от 36 на 28. В здравната карта е предвидено да има поне по един хоспис във всеки окръг.

Болниците, които не сключат договор с касата, няма да получават допълнително финансиране, а ще останат само на общинска и бюджетна издръжка, както и от средства за платена лекарска помощ. Целта била населението в даден район да е осигурено с болница, която работи със здравната каса.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?