Здравната каса може да спре да покрива евтините лекарства

Здравната каса може да спре да покрива евтините лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да спре да плаща най-евтините лекарства за домашно лечение, за да може да покрива по-скъпи медикаменти, стана ясно във вторник. Става въпрос за медикаментите, които струват под 3 лева.

Преди дни и директорът на касата Жени Начева призна, че се обмисля вариант по-евтините лекарства да се плащат от самите пациенти, защото може да се окаже, че разходите по администрирането им са далеч по-високи от цената на самото лекарство.

Според разчетите на НЗОК една трета от лекарствата, покривани от касата, струват по-малко от административните разходи при тяхното изплащане, обяви председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев във вторник.

“Има лекарства, за които касата покрива 0.50 лева, но освен тази цена изплаща 1 лев на аптеката за изпълнение на рецептата и около 1 лев банкови разходи. Освен това пациентът плаща и потребителска такса от 2.40 лева при посещението на лекар, когато му се изписват лекарствата“, обясни той.

Хасърджиев съобщи, че се сформират работни групи от медицински експерти, представители на НЗОК, пациентски организации, които ще анализират колко са тези лекарства и кои от тях могат да отпаднат от реимбурсния списък.

Хасърджиев представи резултати от анкета сред пациентски неправителствени организации. 70 на сто от анкетираните са съгласни НЗОК да спре да плаща най-евтините лекарства - под 3 лева, но само ако в определени случаи ги поема изцяло - за пенсионери, социално слаби хора.

89 % от анкетираните смятат, че средства осигурени за лекарства през тази година не са достатъчни.

На въпрос дали се одобрява намаляването на изплащаните от НЗОК лекарства за определени групи заболявания с цел да се спестят средства, 74 на сто отговарят, че не са съгласни и смятат, че трябва да се намери друго решение. 26 % от участниците в анкетата, смятат, че след обстоен анализ и съгласуване с пациентските организации и специалистите в съответните области може да се направи актуализация на позитивния лекарствен списък.

Според 63 % от анкетираните би могла да се въведе минимална такса от 1 лев на лекарство, заплащано от НЗОК, но само ако определени групи са освободени от нея. 22 % от запитаните смятат, че мярката е разумна, а 15 на сто я отхвърлят. Според пациентските организации с тази мярка би се ограничила практиката за една и съща диагноза да се изписват безразборно 7-8 вида лекарства.

Никой от участниците в анкетата не одобрява идеята НЗОК сама да взема решения какъв процент от стойността на дадено лекарство да поема. Основна причина е, че това е предпоставка за повишаване на корупцията.

Очаква се фармацевтичните производители да излязат с облекчаващи здравната каса мерки, чрез които да се освободи финансов ресурс, каза Хасърджиев. “Първата подобна мярка трябва да бъде намаляване на надценките за лекарства, тъй като НЗОК е най-големият клиент на медикаменти с 320 милиона лева бюджет, уточни той. След като НЗОК е най-големият платец, би следвало дистрибуторите и фармацевтичните производители да не очакват да получат същата надценка от нея, каквато получават при свободната продажба на лекарства“, коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?