Здравната каса няма да заличава практики на лични лекари без специалност

С още 5 години да се удължи срокът общопрактикуващите лекари да имат възможност да придобият специалност "Обща медицина". Това предложение за промяна в Закона за лечебните заведения ще бъде внесено на първото заседание на Комисията по здравеопазване след евроизборите, съобщиха от НЗОК в петък.

Разговори в тази посока се водят с комисията и с националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Председателят на сдружението д-р Любомир Киров уточни, че се създава излишно напрежение заради разпоредбата, която предвижда заличаване на лични лекари без специалност след 1 юни т. г.

"В проекта за изменение и допълнение на Закона за здравето и лечебните заведения е залегнал този текст във връзка със специализацията, който ще даде възможност на колегите, които не са зачислени, да започнат да специализират, а другите да приключат специализацията си в определени срокове", каза той пред БНР.

"Може да има забавяне в приемането на поправката, но личните лекари ще приемат пациенти", допълни д-р Киров.

"Ние си вършим работата, както и тези колеги, за които говорим. Те имат договори, сключени с Националната здравно-осигурителна каса, така че няма да спрат да работят", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България