Здравната каса отделя 36 млн. лева за скъпоструващи лечения

От понеделник Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) започва да приема документи на пациенти, които искат да се включат в програмите за скъпоструващо лечение. На пресконференция в четвъртък от касата увериха, че предвидените 36 млн. лева са разчетени така, че да стигнат до края на годината за всичките 10 програми.

През 2006 година обаче изчерпването на средствата стана причина приемът на нови пациенти по някои от програмите за лечение на сериозни заболявания като хепатит, хронична бъбречна недостатъчност, безплодие и остеопороза, да бъде спрян.

По думите на Галя Кондева, член от Управителния съвет на касата, ако бъдат изразходвани според разчетите, средствата ще покрият лечението както на хората, които вече са започнали лечение по програмите, така и на тези, които ще се включат през тази година.

Предвижда се през 2007 година скъпоструващо лечение да получават около 5000 нови пациенти. Кондева призна, че парите няма да стигнат единствено за лечението на хепатит С.

В момента по програмата се лекуват 163 болни, в листата на чакащите има още 80 души, които също ще бъдат включени. Очакваме още около 250 нови пациенти, но ще можем да заплатим лечението на не повече от 200, обясни Кондева.

От тази година продължителността на курса на лечение и използваните медикаменти ще се определя от лекарите. Така, ако те назначават по-кратко лечение с по-евтини лекарства, ще има възможност повече хора да бъдат включени в програмите.

Пациентските организации и НЗОК се обединиха около мнението, че трябва да се разработи нов модел за финансиране на програмите. В момента отделените средства идват от общия бюджет на касата за лекарства.

Според Станимир Хасърджиев, секретар на фондация “Хепасист” лекарствата за всички социално значими заболявания не трябва да се отпускат по специални програми, а да се заплащат като всички останали медикаменти, които касата поема.

Румяна Тодорова, директор на НЗОК, заяви, че парите за лекарства, които касата заплаща, не стигат. За 2007 година те са 270 млн. лева. Тодорова посочи, че лечението на СПИН се поема изцяло от здравното министерство, а пациентите с хроничен хепатит са прехвърлени в касата и тя ги лекува толкова, колкото може да си позволи.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?