Здравната каса отваря оперативния си резерв заради безплатните лекарства

20 млн.лв. от резерва на здравната каса най-вероятно ще бъдат отпуснати през юли за покриване на разходите на НЗОК за безплатни и частично платени лекарства, съобщи заместник финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на Управителния съвет на касата.

Ананиев уточни, че става дума за резерва от 73 млн.лв., който е на разпореждане на Управителния съвет на касата.

Според прогнозата на зам.финансовия министър, този оперативен резерв ще бъде изразходван преди края на годината и по всяка вероятност есента ще се наложи парламентът да разреши на касата да ползва около 40 - 50 млн.лв. от резерва ѝ в БНБ за лекарства.

По-рано днес изпълнителният директор на НЗОК Димитър Петров заяви, че бюджетът на касата за лекарства за тази година ще свърши в началото на юли. Петров напомни, че за 2003 г. са отделени 162,7 млн.лв. за покриването на безплатните и частично платени лекарства. Той напомни, че от тези пари касата плати около 50 млн.лв. неразплатени разходи за ноември и декември миналата година.

От началото на 2002 г. до ноември м.г. здравната каса похарчи около 240 млн.лв. В края на 2002 г. касата даваше месечно около 28 млн.лв. за лекарства. През февруари 2003-та разходите за лекарства спаднаха на 24 млн.лв., заради влезлите в сила мерки за тяхното ограничаване. За май касата похарчи за лекарства около 19 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?