Здравната каса плаща авансово средства на болниците

Заради тежкото си финансово състояние, през април и май т.г. болниците ще могат да получат авансово до 50 % от средствата, преведени им от здравната каса през предходния месец за разходи по клиничните пътеки. Това е записано в националния рамков договор 2003, който бе подписан днес от управителните съвети на здравната каса, на лекарския съюз и на съюза на стоматолозите. Договорът бе парафиран и от министъра на здравеопазването Божидар Финков.

Изпълнителният директор на здравната каса Димитър Петров съобщи, че авансовото превеждане на парите ще започне около 10 април. По думите на председателя на УС на касата, зам.финансовият министър Кирил Ананиев, авансовото финансиране няма да продължи до края на годината. Той каза, че до 30 юни т.г. ще се направи преразчитане на това финансиране. По разчети на касата, месечната сума на авансовите 50% са около 10 млн.лева.

Около 35 - 40 % от финансовите ресурси на болниците се формират от парите по клиничните пътеки, заплащани от здравната каса, каза министърът на здравеопазването Божидар Финков. За някои болници този процент стигал и над 50 на сто, добави той.

По БТА

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?