Здравната каса поиска актуализация на бюджета си още в средата на годината

Ако Народното събрание не одобри актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цените на клиничните пътеки, по които се финансират болниците, ще бъдат намалени. Това заяви в понеделник шефът на касата д-р Иван Букарев, цитиран от БНР.

Като аргумент за необходимостта от актуализация той посочи, че само за първата половина на годината е натрупан 9 млн. лева преразход на средствата, изплатени от здравната каса за болнична помощ. Целият бюджет на касата, предназначен за болниците за този период, е в размер на около 150 млн. лева.

По прогноза на Букарев, до края на годината се очакват между 15 и 18 млн. лева дефицит на парите за болниците.

В същото време шефът на касата съобщи, че проверки на НЗОК са установили нарушения на лечебните заведения при отчитането на дейностите по лечението на болните. Най-честите нарушения са недостатъчният обем на предоставени услуги, отклонения във финансово-отчетните документи и изписването на лекарства. В същото време, при отчета си болниците искат от касата да им покрие пълната стойност на разходите по съответната клинична пътека.

Всяка втора болница, проверявана от касата, не е представила изрядни документи, в които да обоснове направените разходи.

Според обясненията на д-р Букарев, около 10 са най-честите клинични пътеки, които дават възможност за нарушение в отчитането. Сред тях са пневмониите, ваденето на сливици и други.

Надписването на диагнози се контролира при месечния отчет на болниците пред районните каси, както и при проверка на място в лечебното заведение, чрез съпоставяне на историята на заболяването и документите, представени на касата. Проверка на болниците обикновено се прави, когато лекуваните по документи пациенти се увеличат с над 20% над обичайното, без да е налице епидемия.

Нарушения са отчетени в болниците в Габрово, Пазарджик, Враца, Горна Оряховица, Русе, Плевен, Мездра. Проверени са 68 % от болниците, които имат договор с НЗОК.

Букарев определи като почти символични налаганите санкции и призна, че от тях няма ефект.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?