Здравната каса преговаря за 5 до 80% поевтиняване на онколекарствата

Министър Атанасова посети пациентите в болницата в Шумен, Сн. БГНЕС

Намаление на цените на медикаментите, които Здравната каса (НЗОК) плаща частично или напълно за лечение на осигурените лица, очаква министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в понеделник пред журналисти при посещение в Шумен.

"Убедена съм в това, защото по процедурите на договаряне, които Здравната каса придвижва, по наредба 40 за онкологията са намалени и са дадени отстъпки за някои определени лекарствени продукти - от 5 до 80 процента", каза Атанасова.

Тя допълни, че нормативната база за лекарствената политика вече е готова и Наредбата за цените и реимбурсиране на медикаментите от позитивния лекарствен списък е променена. По-рано същия ден Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение, че условията за отпускане на безплатните или частично платените от държавата лекарства ощетява пациентите и аптеките.

"Утре има висш съвет по фармация, за да представя на колегите проекта на Наредбите за цени и реимбурсиране. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина е обявен за публично обсъждане в четиринадесет срок, съгласно закона за нормативните актове. Тоест това са всички нормативни актове, които уреждат лекарствената политика, които гарантират договаряне на цените на лекарствените продукти", обясни Атанасова.

По думите ѝ преди време е имало проблем с въпросната Наредба 10, защото в нея е било записано, че Касата договаря единствено и само 100% реимбурсираните от нея лекарствени продукти. "Това вече е променено, освен това промените засягат и медицинските изделия, които тепърва ще се договарят от Касата", заяви тя.

Министър Атанасова откри отделение за кожни и венерически болести и отделение по ревматология в МБАЛ-Шумен. Купената апаратура и извършените строително-ремонтни дейности в двете отделения са на стойност около 70 000 лева. От тях 50 000 лв. са предоставени целево от Министерството на здравеопазването, а лечебното заведение е инвестирало още 20 000 лв. от собствени приходи. В отделението по ревматология е купен нов ехограф DP-50 за ултразвукова диагностика на ставни заболявания, а отделението по кожни и венерически заболявания вече разполага с апарат за електрохирургия и дерматоскоп. Новите отделения разполагат с по 10 легла. В тях ще работят общо шестима лекари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?