Здравната каса привлече и данъчните в проверките на лекари и аптеки

Лекари, стоматолози, болници и аптеки ще бъдат проверявани и от данъчните служби за спазването на сключените от тях договори със Здравната каса. За това са се разбрали директорът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Иван Букарев и главният данъчен директор Николай Попов, съобщиха от касата във вторник. Двамата са подписали споразумение за съвместни действия между контролните органи на касата и на финансовото министерство, за да има по-голяма ефективност от контрола върху договорните партньори на НЗОК.

В момента правомощията на Здравната каса позволяват само проверка на документацията на договорните ѝ партньори. Но инспекторите на касата не могат да проверяват касов апарат, нито съответствието между реално извършена и декларирана пред данъчните дейност, както и за платените данъци, обясниха от НЗОК.

Подписаното споразумение дава възможност проверките да се извършват съгласувано от здравните инспектори и служителите на данъчните служби, като ще се гледа дали проверяваното лице или дружество спазва и здравноосигурителното, и данъчното законодателство.

От НЗОК смятат, че така ще се повиши резултатността от контрола.

Типичните нарушения в договорните отношения с касата от страна на лекари или стоматолози е надписването на броя пациенти, извършването на фиктивни прегледи, изписването на лекарства с намаление на лица, които нямат право на това, и др. В аптеките най-чести са случаите на злоупотреби със заплащаните от касата лекарства.   

Според подписаното споразумение технологията на проверките ще е следната – при получен сигнал за нарушение данъчните инспектори ще извършват проверката или ревизията, а служителите от НЗОК ще предоставят експертната помощ. След приключване на проверката в 14 дневен срок данъчните инспектори и директорът на Районната здравноосигурителна каса ще изпращат доклад с направените констатации до Главния данъчен инспектор и до директора на НЗОК.

Споделяне

Още от България