Десислава Атанасова:

Здравната каса ще има 400 хил. направления повече през 2013 г.

Здравната каса ще има 400 хил. направления повече през 2013 г.

Здравната каса ще разполага с 400 хиляди направления повече през тази година в сравнение с миналата, обяви в събота здравният министър Десислава Атанасова пред ТВ7.

По думите ѝ в края на 2012 г. е установено преизпълнение на средствата от вноските към НАП и НЗОК, а здравно неосигурените българи са под 1 милион, като вероятно голяма част от тях се осигуряват в чужбина.

Атанасова съобщи още, че от началото на месеца се обсъждат възможни намаления на цените на някои лекарства с между 5% и 80%. Това се дължало на по-бързата работа на Комисията за реимбурсиране.

Министърката припомни, че е наследи поста от Стефан Константинов именно заради разразилия се скандал с цените на медикаментите, като амбициозно заключи, че положението вече е овладяно.

Повод за коментара стана вчерашното изказване на депутатът от БСП Мая Манолова от трибуната в пленарна зала, която заяви, че българите системно са принудени да правят фармацевтични екскурзии до други държави, където цените са много по-евтини, отколкото у нас. Тя обвини правителството на ГЕРБ, като припомни, че през 2010 и 2011 г. цените на медикаментите са се вдигнали десетки пъти - с около 400%. 

"В момента г-жа Манолова няма право на този коментар, защото аз като министър отговорих на проблема с няколко нормативни промени", реагира Атанасова в събота, уточнявайки, че България реферира цените на лекарствените продукти със 17 други държави.

Анонсира и създаването на на единна информационна система на Министерството на здравеопазването, чрез която ще се изгради регистър за състоянието на всички пациентите и партньорите на Здравната каса, ще могат да обменят данни. Засега не е ясно кога точно ще се случи, тъй като процедурата по възлагане на обществената поръчка е атакувана пред Върховния административен съд.

До края на този месец здравният министър очаква в парламента да се гласува Националната стратегия за развитие на здравеопазването за периода 2014 - 2020 г., която беше представена в края на миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България