На фона на лекарски протести финансовият министър обяви

Здравната каса ще получи доста по-малко от исканите 330 млн. лв.

Здравният министър: Свършила съм си работата; МС: В Министерството на здравеопазването имитират дейност

Лекари излазоха на протест заради актуализацията на здравния бюджет, сн. БГНЕС

Актуализация на бюджета на Националната здравна осигурителна каса ще има, защкото такава е политическата воля, но тя ще е значително по-малка от исканите 330 млн. лв. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в парламента. Той обясни също, че средствата ще бъдат осигурени за сметка на спестявания и оразвяния на други бюджети на ведомствата, за да не се премина позволения дефицит.

 

Изявлението му идва на фона на предупредителни лекарски протести, провели се на обяд в цялата страна, и съмнения, че правителството може и да не одобри дофинансирането на системата, след като премиерът Пламен Орешарски отново заяви, че не смята за нужна актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

 

Медиците настояват до 15 юли да бъде взето решението за актуализацията на парите за здраве, в противен случай още на следващия ден заплашиха да подадат оставки.

 

В момента се подготвят няколко варианта на действие по отношение на Здравната каса и предложението ще бъде внесено в парламента, увери Чобанов. Нека първо Министерският съвет да обсъди тези варианти и след това да ги оповестим, допълни той, но все пак разкри, че се предвижда допълнителните средства за здраве да се осигурят чрез намаляването на разходите на всички министерства и ведомства и спестени разходи от други системи.

 

Финансовият министър коментира, че едното мнение е, че не е необходимо да има актуализация, тъй като все още могат да се предприемат дисциплиниращите мерки и системата да се справи с този ресурс. Ситуацията към края на май показва, че дефицитът в бюджета на НЗОК се отклонява с много малко спрямо това, което е било миналата година, обясни Чобанов.

 

"Към 31 май се отчита ръст в размера на здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ в размер на около 169 милиона лева. Дефицитът по бюджета на НЗОК към 31 май е 166 милиона лева при дефицит в същия период на миналата година 78 милиона лева, но със същественото уточнение, че 67 милиона лева от посочения дефицит са извършени плащания за неразплатени дейности за месеците октомври и ноември 2013-та, това са плащания от миналата година", каза Чобанов.

 

Така разликата била само 20 млн. лв., която е била толкова голяма, но има ясна политическа воля да бъде актуализиран бюджетът на Касата с цел да се гарантира спокойствието на пациентите и на здравния сектор.

 

"Не се твърди, че проблеми няма. Проблеми има, но те не са по различни от проблемите, които имаше и през миналата година", допълни той.

 

Помолен да коментира думите на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев за планиран фалит на Касата, министър Чобанов посочи, че НЗОК е система, която, когато се наложи, бюджетът подпомага с допълнителен ресурс. Как може такава система да фалира, попита той.

 

Така и не стана ясно обаче дали актуализацията ще стане в дадения от Българския лекарски съюз срок до 15 юли, след което болници заплашиха, че ще спрат работа, тъй като и без това през есента здравните заведения яма да имат средства.

 

Директорът на болница "Света Анна" в София Димитър Димитров заяви, че повечето негови колеги едва задържат хората на работа. В декларация на медицинския и немедицинския персонал в лечебното заведение до премиера, до Министерския съвет и до здравните институции се казва, че ако до 15-и юли предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесе в парламента за разглеждане, на следващия ден те ще подадат оставка.

 

Доц. Владимир Данов, който е началник на Клиниката по кардиохирургия в болница "Света Анна", съобщи, че недофинансирането по клиничните пътеки при тях е около 40 на сто. През последния месец, само за нашата клиника не бяха признати пътеки за около 100 хиляди лева.

 

Лекарите от повечето лечебни заведения в страната подкрепят протеста на своите колеги, но без да спират работа.

 

МС: В Министерството на здравеопазването имитират дейност

По-рано в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева каза, че това, което е трябвало да свърши като министър, го е свършила и "никой не бави топката".

"В тази страна има закони и процедури, по които се движи всяко едно нещо, което изисква допълнителни ресурси. Надявам се, че ще има актуализация на бюджета на НЗОК. Аз съм внесла предложение за това, в момента върви законовата процедура по гласуването и изработване на становища от Министерството на финансите, което ще даде варианти за това, как да се случи актуализация и най-важното от къде да се вземат парите", обясни тя.

Изявлението ѝ обаче бе опровергано от Министерския съвет, откъдето дори обвиниха Министерството на здравеопазването, че имитира дейност пред обществото.

"В Министерския съвет за втори път постъпва материал в рамките на 3 дни без финансова обосновка, който в този си вид не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в парламента", съобщи пресслужбата на кабинета.

И добави: "В Министерство на здравеопазването знаят реда, по който се предоставят материали за разглеждане от Министерския съвет, заложен в Устройствения правилник на МС, което показва, че просто имитират действия пред обществото".

В съобщението се уточнява, че същият материал е върнат в Министерство на здравеопазването, за да се приведе в съответния вид. Същевременно е възложено на Министерство на финансите да подготви съответната финансова част.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?