Здравната каса ще преразгледа болничните бюджети

Здравната каса ще преразгледа болничните бюджети

Предстои заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което отново ще бъдат разгледани бюджетите на болниците като се очертава възможност за повишаването им. Това съобщи д-р Иван Кокалов, член на надзора на касата пред Нова телевизия в неделя. Той каза, че е разговярал по темата с новия председател на НЗОК и той отговорил положително на въпроса ме дали ще има възможност да се отпуснат допълнителни средства. Според Кокалов увеличаването на болничните бюджети може да дойде от събраните в повече приходи от Националната агенция за приходите.

Темата с допълнителното финансиране на здравните заведение отново е актуална, след като  миналаат седмица най-голямата спешна болница у нас “Пирогов“ се оплака с половин милион лева преразход за месец май, а здравният министър се ангажира с промяна на методиката, по която се формират болничните лимити. Българският лекарски съюз (БЛС) отново поиска актуализация на бюджета на здравната каса заради финансовите претенции на болниците, но тогава председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев каза, че е несериозно през май месец да се говори за актуализация на бюджета.

За надскочените лимити на "Пирогов" Кокалов каза, че спешна помощ не може да бъде отказана и там няма лимити.

"Повече от ясно е, че промяната е абсолютно наложителна. Медицината ни е добра, но здравеопазването има нужда от промени", коментира доц. д-р Иво Петров, който е медицински директор на голяма софийска клиника.

Споделяне

Още от България