Здравната каса ще си потърси присвоените от държавата пари след две години

Едно от ключовите обещания на ГЕРБ в здравеопазването ще започне да се сбъдва през 2015 година

Пламен Цеков, сн. БГНЕС

След две години, когато вероятно ще започне внедряването на диагностично-свързаните групи на мястото на сегашните клинични пътеки, се очаква средствата за болнична помощ да се увеличат с близо 40 на сто. Затова парите, събрани от здравни вноски, които бяха прехвърлени преди време към държавния бюджет, ще трябва да бъдат върнати на касата. Това обяви във вторник управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков.

Той съобщи още, че ръководството на касата ще предложи на Министерството на здравеопазването и на Министерството на финансите нова формула за усвояване на средствата, които остават като излишък в бюджета ѝ. Сега, ако парите от здравни вноски не бъдат усвоени до края на годината, отиват в държавния бюджет.

Тази практика обаче бе въведена именно в мандата на ГЕРБ. Преди това излишъците на здравната каса постъпваха в нейния голям резерв, който през 2010 година беше прехвърлен към републиканския бюджет и стана част от фискалния резерв. Тогава резервът на НЗОК бе достигнал 1.4 млрд. лева и вероятно при въвеждането на диагностично свързаните групи касата се надява да разчита именно на него.

В края на 2012 година около 80 млн. лева неусвоени пари от здравни вноски бяха върнати в държавния бюджет. Около 40 млн. лева бяха от неусвоения трансфер от касата към здравното министерство, които останаха блокирани след обявяването на трансфера за противоконституционен. А други 40 млн. лева бяха от събрани в повече здравни вноски от планираните в бюджета.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира във вторник, че за въвеждане на диагностично-свързаните групи трябва да има поне още два милиарда лева за здравеопазване. Според него средствата за здравеопазване трябва да бъдат 6 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Идеята за замяна на клиничните пътеки с диагностично свързани групи е залегнала в предизборната програма на ГЕРБ, но реализирането ѝ остана за нечий следващ мандат.

Най-настойчив в опитите си да започне преход към въвеждането на диагностично свързаните групи беше бившият здравен министър Стефан Константинов, но идеите му бяха бойкотирани от мнозинството на ГЕРБ и срещнаха неодобрението на съсловната лекарска организация, тъй като бяха определени за твърде “резки“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?