Здравната каса спира да плаща за лекарства извън Позитивния списък

Националната здравноосигурителна каса спира да плаща за лекарствени продукти, които не фигурират в Позитивния лекарствен списък.

От списъка са отпаданали някои лекарства за ревматоиден артрит, 2 инсулинови аналога, някои комбинирани лекарства за хипертония, една част от лекарствата за лечение на остеопороза, за лечение на хроничен бронхит и др., уточниха от пресслужбата.

За всички отпаднали лекарствени средства съществуват аналози, фигуриращи едновременно в Позитивния лекарствен списък и в действащия реимбурсен лекарствен списък на НЗОК. Изпълнителите на медицинска помощ да назначават подходяща заместваща терапия с цел да не се прекратява лечението на пациентите, препоръчват от НЗОК.

НЗОК ще приема отчети и ще заплаща всички издадени до 27 януари включително и изпълнени в срока им на валидност рецепти - 30 дни от датата на издаване.

Контролните органи на НЗОК няма да санкционират договорните партньори за нарушаване на реда по изписване и отпускане на лекарства за периода до тяхното уведомление, уточниха от пресслужбата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?