Здравната каса увери, че няма да подменя предписано от лекар лечение

Достъпът до безинтерфероновата терапия дори ще бъде разширен през тази година, твърдят от НЗОК

Няма вариант Здравната каса да замени преписаното от лекар лечение с друго. Това увериха в четвъртък от касата по повод надигналото се недоволство на лекари и пациенти срещу новите критерии за отпускането на безинтерфероновата терапия срещу хепатит С.

Влизащите в сила от 16 януари нови критерии, по които ще се отпуска безинтерфероновата терапия, разбуниха духовете, като лекари заподозряха, че чиновници изземват правото им на преценка каква терапия да изпишат, а пациентите - че касата ще казва кой да се лекува и кой не. От институцията обаче категорично отхвърлиха обвиненията.

Експертът от здравната каса Елена Тотева обясни пред бТВ, че през тази година достъпът до лечение с новата терапия, която позволява пълно излекуване в 90% от случаите, дори се разширява. През миналата година, когато тя за първи път започна да се покрива от касата, достъп до нея са имали хората с по-тежки чернодробни заболявания, докато сега достъпът се разширява и за хора с по-леки заболявания.

По данни на касата към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение и затова препоръчват националните консултанти да изработят нови критерии, които да влязат в сила от март 2017 г. във връзка с лечението на по-леките степени на фиброза.

Според изчисленията на касата тази година с безинтерфероновата терапия ще се лекуват около 650 души, без да бъде налаган лимит, при лекувани през последните години 400-450 души с хепатит С.

Тотева коментира, че формулировката, че достъп до новото лечение няма да имат "пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания, която не може да бъде подобрена с безинтерфероново лечение" е стряскаща, но не е била разбрана правилно.

“Разбирам, че звучи грубо, но това е едно изискване, което е записано дори в кратките характеристики на лекарствените продукти. В никакъв случай нямат предвид хора, които нямат шанс за живот, а се имат предвид хора с тежки придружаващи заболявания, които могат да са в конфликт с безинтерфероновата терапия“, посочи тя.

Преди ден в здравната каса се проведе среща с националните консултанти проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров, след която от НЗОК увериха, че критериите за икономическа целесъобразност, при които като първа линия лечение се изписва най-евтиния препарат, не пречи на лекарите по своя преценка да изпишат друг медикамент, който в конкретния случай ще повлияе по-добре на пациента.

Споделяне

Още от България