Здравната каса в предупредителна стачка, не хареса бюджета си

Служителите в цялата система на здравните каси започват едночасови предупредителни стачни действия в понеделник, съобщиха от КТ "Подкрепа" в петък. Протестът е заради символичното увеличение на заплатите им, заложено в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2008 г.

 Представителите на синдикатите не приеха гласувания проектобюджет на Здравната каса в частта "Фонд работна заплата", където били предвидени малко средства за трудовите им възнаграждения..

От профсъюза  посочиха, че служителите на НЗОК, чрез синдикалните си организации, са в открита процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове и не са постигнали споразумение по своите искания.

В същото време от Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че са внесли в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет своя проектобюджет на НЗОК за следващата година. Така в момента има два проектобюджета на касата и два проекта за Национален рамков договор за 2008 г.

Разликата между двата варианта е близо милиард лева в полза на искането на БЛС. От съсловната организация настояват в НЗОК давлязат през следващата година 2.412 млрд.лв. В противен случай достъпът до медицинска помощ и качеството на оказваната медицинска помощ ще спаднат наполовина, каза проф. Олег Хинков от БЛС.

Не се различават обаче исканите суми от страна на БЛС и НЗОК в частта, касаеща средствата за лекарства. Становището и на двете страни се обединява около 295 млн. лв.
БЛС настоява първичният преглед при специалист да струва 22 лева, а не както предвижда НЗОК - 12 лева. Цената на профилактичния преглед да е над 13 лева, а не 7 лв., е другото искане на лекарите.  ОТ БЛС настояват още средната цена на клиничната пътека да се увеличи от 525 лева на 778 лева за следващата година.
При внесени два проекта за бюджет на НЗОК за 2008 година и два проекта за Национален рамков договор, Народното събрание трябва да понесе отговорност за това, което ще се случи в здравеопазването през следващата година, коментира председателят на БЛС Андрей Кехайов.
Той заяви още, че предложението на Здравната каса да се ограничи възможността лекарите да работят на няколко места по няколко трудови договора, ще лиши част от хората от достъп до  определени медицински специалисти.

Споделяне

Още от България