Здравната каса въведе лимити и за лъчелечение на онкоболни

Недопустимо е да има листи на чакащи при наличната апаратура и прекратеното лечение в чужбина, казват специалистите

Здравната каса въведе лимити и за лъчелечение на онкоболни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда лимити за лъчелечението, срещу които от гилдията на лъчетерапевтите възразиха остро във вторник в писмо до премиера, председателя на парламента, омбудсмана, здравните институции и съсловната лекарска организация.

Те обвиняват касата, че ограниченията в дейността по няколко клинични пътеки за лъчелечение ще доведат до формирането на листи на чакащите пациенти. Според специалистите това е недопустимо за хора с онкологични заболявания при наличната модерна апаратура, благодарение на която беше прекратена практиката пациентите да ходят за същото лечение в чужбина.

С новите лимити досегашната дейност на лъчетерапевтичните центрове се орязва с около 30%, твърдят от болниците. Здравната каса обаче отрича да има намаление и дори отчита увеличение в договорените обеми дейност, за които ще плаща през тази година. Досега за лъчетерапията нямаше лимити обаче и болниците са надскачали договорените с касата обеми дейност. От НЗОК увериха, че тазгодишните обеми са съобразени с извършената дейност от болниците през миналата година.

Ограниченията засягат включително радиохирургията и прецизната диагностика с ПЕТ-скен, която ще се разрешава от комисия в НЗОК.

Специалисти предупредиха за листи на чакащите

“Седмичните и месечни ограничения на брой пациенти, наложени от НЗОК предизвиква отлагане във времето и събиране в лист на чакащи, което е грубо нарушение на правата на човека и пациента. Сега при наличните апаратурни възможности това е необяснимо и абсолютно недопустимо. Неприемливо е пациенти с тумори на малкия таз, корема, белия дроб, мозъка, главата и шията да се облъчват чрез по-остарели техники, които се прилагат все по-рядко в световните лъчелечебни школи“, посочват от гилдията на лъчетерапевтите.

Ограниченията на практика спират достъпа до модерната апаратура, в която през последните години бяха инвестирани 160 млн. лева по оперативната програма “Регионално развитие“, с която премиерът Бойко Борисов постоянно се хвали.

“Категорично се противопоставяме на провежданата политика от НЗОК за ограничаване на дейността лъчелечение по клинични пътеки 251.2, 252.1 и 252.2 Тези две клинични пътеки за модулирано по интензитет лъчелечение и краниална и екстракраниална радиохирургия са най-съвременните техники в лъчелечението в света и за щастие вече и у нас. До 2012 г. лъчевата терапия в България се провеждаше на ниво 80-те години на века в 90% от лъчелечебните центрове. До тогава българската държава в лицето на данъкоплатците плащаше за лъчелечение в чужбина стотици хиляди лева. Тази практика категорично се прекрати“, посочват специалистите.

Бюджетът за лъчелечение е нищожен на фона на общия разход

Те допълват, че за сведение сумите, които се изплащаха за лъчелечение в чужбина, подобно на това по клинична пътека 251.2 са били от порядъка на 12 000-16 000 евро, а в момента НЗОК плаща за същата дейност 5400 лв. (2700 евро). За радиохирургия в чужбина се плаща – 8000- 12000 евро, а в България струва 4500 лв. (2250 евро).

“Годишният бюджет на лъчелечението в България е от порядъка на 50 млн лв., която сума е 10 пъти по-ниска от тази в Европа и Турция и несравнима с тази за медикаментозно лечение на онкологично болни“, посочват лъчетерапевтите.

За сравнение бюджетът на НЗОК за тази година е 3.8 млрд. лева, от които 1 млрд. лева са за лекартсва.

Правната възможност за въвеждането на новите лимити е регламентирана с текст в Националния рамков договор, като не е ясно защо съсловната лекарска организация не е възразила и е подписала документа. 

НЗОК: Договореното осигурява лечението на всички пациенти

От здравната каса обясниха ограничителните мерки с желание за по-сериозен контрол. Оттам заявиха, че има значително увеличение в договорените обеми дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г.

“Определените месечни обеми за лечебните заведения, осигуряващи лечение по лъчетерапия, дават възможности за планиране на пациентите, нуждаещи се от този вид лечение, като е създадена възможност за използване на обемите в рамките на тримесечието“, заявиха от институцията.

Договорените обеми дейност за 2018 година действително са по-високи от миналогодишните, но миналата година болниците са надскочили договорените с касата лимити. От НЗОК обаче заявиха, че са се съобразили с реално извършената от болниците дейност и са съобразили новите обеми с нея.

Според касата заложеният бюджет за тази година осигурява лечението на всички пациенти, които се нуждаят от този вид терапия. 

Споделяне

Още по темата

Още от България