Здравната каса все пак изпадна в състояние на безвластие

Здравната каса все пак изпадна в състояние на безвластие

Въпреки уверенията на здравния министър и депутати, че изтичащият мандат на управителя на здравната каса, няма да блокира институцията, в петък касата все пак осъмна без действащ шеф. От касата съобщиха, че Румяна Тодорова е на работа, но не подписва документи.

Причината е, че в касата нямало човек, който да даде тълкувание на казуса, а от Народното събрание не са отговорили на писмото, което преди седмица Тодорова изпратила с отчет и напомняне, че мандатът ѝ изтича.

Преди ден здравният министър Петър Москов се позова на клауза от договора за управление на Тодорова, според който при изтичане мандата без влязло в сила решение за избор на нов управител, договорът се продължава до изборът на нов управител.

Още преди дни обаче Тодорова заяви, че в Закона за здравното осигуряване не е предвидено какво става в този случай и няма да подписва документи.

От касата заявиха пред Mediapool, че в момента в касата няма документи, изискващи спешен подпис, тъй като Тодорова се е постарала да подпише всичко през последните дни.

"Миналата седмица и до късно снощи е подписвала, за да може всичко, което е подлежало на плащане да бъде подписано", коментираха оттам.

От касата очакват официална информация от институциите какво следва оттук нататък.

Очаква се Народното събрание да избере нов управител през следващата седмица.

Преди ден депутати коментираха, че най-вероятните кандидати за поста на управител са Тодорова и Глинка Комитов, който е стар кадър на касата – бил е неин зам.-управител и директор на столичното управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България