Здравната каса започва проверки в 26 болници

Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) започва проверки на 26 лечебни заведения в Пазарджик, София, Силистра, Перник, Кюстендил и Габрово, съобщиха от касата във вторник.

Причината е, че болниците в тези области сериозно са надвишили отпуснатите им средства по клиничните пътеки, показва анализ на изпълнението на бюджета за първото тримесечие на бюджетната  година - декември, януари и февруари.

Най-голям преразход има по три основни направления - пулмология, неонатология, гастроентерология, урология и ревматология.

Инспекциите ще обхванат основно няколко клинични пътеки - бронхопневмония, заболявания на храносмилателния тракт, заболявания на тънкото и дебелото черво, диагностика и лечение на новородени с тегло над 2500 гр. – първа и втора степен на тежест.

По време на проверките ще се прави сравнение между броя на регистрираните в болницата легла и болните, преминали по клинични пътеки. По данни от предварителния контрол, някои от лечебните заведения са отчели повече лекувани пациенти по клинични пътеки, отколкото реално могат да приемат.

За резултата от проверките ще бъдат информирани министрите на здравеопазването и финансите, както и здравната комисия в парламента.

През февруари НЗОК е изразходвала 121,4 млн. лева или близо 94% от предвидените за месеца средства. НЗОК е констатирала преразход на бюджета за болнична и дентална помощ, затова лечебните заведения и стоматолозите също ги чакат проверки.

Споделяне

Още от България