Здравната каса затяга режима за отпускане на скъпа биологична терапия

Здравната каса затяга режима за отпускане на скъпа биологична терапия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда строги критерии, по които ще бъдат изписвани скъпите биологични продукти за лечение на ревматологични заболявания. Това става ясно от решение на Надзорния съвет на касата на последното му заседание.

То предвижда когато на пациент се изпише директно продукт от втора терапевтична линия, без да е минал базова терапия, казусът да се решава от Надзорния съвет на НЗОК, който ще изисква медицинска обосновка.

Според утвърдените световни алгоритми при лечение на дадено заболяване първо се използват утвърдените базови терапии преди да се премине към последните иновации. Според запознати обаче това не се спазва стриктно у нас, което води до драстично нарастване на разходите на НЗОК за този вид продукти през последните години.

През тази година разходите на НЗОК за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лева и се очаква да достигнат 83 млн. лева. От 2012 -та разходите за тези продукти са нараснали близо 7 пъти, като тогава са били едва 12 млн. лева.

Решението на Надзорния съвет на НЗОК гласи, че “одобрението на всички нови пациенти, показани за биологична терапия, когато предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, съгласно критериите за разходна ефективност, се извършва от Надзорния съвет на НЗОК след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор“.

Касата предвижда още изследванията на хората с ревматологични заболявания да се извършват в болниците по клинична пътека, а не както досега – в извънболничната за сметка на пациентите.

Споделяне

Още от България