Здравната комисия даде зелена светлина за чистка на болнични директори

Здравната комисия даде зелена светлина за чистка на болнични директори

Парламентарната здравна комисия даде зелена светлина за нова експресна смяна на ръководствата на държавните болници, като прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, предложени от Мая Манолова и нейни колеги от "Изправи се! Мутри вън!". При гласуването се въздържаха представителите на ГЕРБ и ДПС, които смятат, че промените са необмислени.

Предложението на Манолова най-общо иска да върне стария ред за провеждане на конкурси в болниците чрез конкурс и назначаване на управителите от министъра на здравеопазването, а не по процедурата на Закона за публичните предприятия, при която независим член в бордовете на болниците се избира от Агенцията за публичните предприятия. Ако законтопроектът на Манолова, бъде окончателно гласуван от това Народно събрание, то министърът на здравеопазването трябва да проведе до 2 месеца след приемането му нови конкурси за директори и членове на бордовете на болниците.

"Ние смятаме, че болниците имат своя специфика, изпълняват дейности в обществен интерес и не могат да бъдат третирани като публични предприятия, каквито са законодателните промени от края на миналата година. Затова предлагаме лечебните заведения да възвърнат стария си статут и ръководствата им да се избират в конкурс, организиран от министъра на здравеопазването. Не можем да приравняваме ИСУЛ с "Булгартрансгаз", обясни Манолова мотивите на законопроекта. Тя допълни, че това е първа стъпка към премахване на търговския статут на болниците, което разпали ожесточен дебат между депутатите на тема "за" и "против".

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов обвини Манолова в непознаване на законодателството и бъркане на основни понятия. Той обясни, че само регистрацията и стопанската дейност на лечебните заведения се извършва по Търговския закон, а медициниските дейности се регулират от здравните закони, медицинските стандарти и други нормативни документи. Той посочи, че ако се ликвидира търговския статут на болниците, ще трябва да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще ликвидира здравеопазването в условия на пандемия. Становището му беше подкрепено от депутата от ДПС Хасан Адемов.

Манолова обаче обясни, че с този законопроект не се предлага премахване на търговския статут, а единствената цел е директорите, назначени с непрозрачни конкурси по Закона за публичните предприятия, да бъдат преназначени под контрола на МЗ.

Ангелов заяви, че при проведените последни конкурси са били сменени директорите само на 2 болници, като и в двете е заради засечени нарушения. "Всички останали директори са запазили постовете си и те работят от години, дори десетилетия", каза здравният министър в оставка.

Даниела Дариткова (ГЕРБ) пък обясни защо конкурсите са проведени в началото на годината, припомняйки предисторията на Закона за публичните предприятия. "Законът за публичните предприятия е приет през 2019 и беше с отложено влизане в сила през октомври 2020. Този закон е важен за приемането на България в Еврозоната. Още в началото възникнаха два проблема по отношение на лечебните заведения. Единият е невъзможността на управителите на лечебни заведения да осъществяват преподавателска дейност и получихме съгласие, включително от ОИСР, да се направи изключение. В последствие, за да можем да отстраним още един проблем, отложихме с 4 месеца влизането му в сила и постигнахме съгласие управителите, които са лекари, да могат да упражняват лечебна дейност. Затова се наложи сега да са конкурсите. Агенцията за публичните предприятия определя независимия член само в 8 големи болници и едно предприятие за ваксини, на всички други болници управите се назначават от МЗ", обясни Дариткова.

Георги Михайлов (БСП) обаче подкрепи Манолова, че поправките ѝ трябва да се приемат скоростно, защото сегашните конкурси са непрозрачни и без конкуренция. Това стана причина Ангелов да го попита когато Михайлов е оглавил Болницата по онкохематология колко души е имало на конкурса и Михайлов потвърди, че е бил само той.

"Ние с вас, проф. Ангелов, много добре знаем как се правят конкурсите в МЗ. И точно този проблем иска г-жа Манолова да разреши", каза Михайлов.

В крайна сметка законопроектът беше приет с 9 гласа "за", 8 "въздържал се" и без нито един "против".

Депутатите от здравната комисия приеха и поправките в Закона за здравето, предложени от д-р Александър Симидчиев (Демократична България), да се въведе законово изискване за приемането на ясни критерии при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки по време на епидемия. Резерви към това предложение изрази проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ", който каза, че критериите ще са много различни при различните инфекциозни агенти, а опитът с Covid-19 e показал, че липсват ясни научни данни в подкрепа на различните мерки.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и здравният министър в оставка Костадин Ангелов казаха, че при фиксирането на точни числа властите ще изгубят гъвкавостта си в управлението на епидемията. Ангелов даде пример, че системата е имала различни възможности за реакция при втората и третата вълна, като първият път е била пренатоварена при по-ниски нива на заболеваемост.

Споделяне

Още по темата

Още от България