Здравната комисия може и да не бъде чута за вдигането на забраната за пушене

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер.

Яркото противопоставяне по въпроса за забраната за тютюнопушене показва колко сме непримирими в обществото ни по всички теми, коментира в интервю за БТА председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер.

Поводът е предстоящото следващата седмица обсъждане в комисията на два законопроекта (внесени от"Атака" и от група депутати от Коалиция за България), предвиждащи либерализация на режима за пушене.

Имаме хиляди поводи да се противопоставяме, но в края на краищата трябва да търсим и общите допирни точки, посочи Джафер, която очаква да се намерят най-разумните решения по отношения на пушенето.


Според нея категорично трябва да остане пълната забрана на всички места, които са посещавани от деца и ученици, но може да се направи компромис за нощните заведения, ако се гарантира строг контрол да не се допускат деца. Спорен, по нейно мнение, е въпросът за стадионите, защото публиката там е от всички възрастови групи, а и все пак става дума за спорт.


Самата Нигяр Джафер ще гласува против отпадането на забраната за пушене на закрито и прогнозата ѝ е, че проектопромените няма да бъдат одобрени в здравната комисия, но по думите ѝ интригата е какво ще се случи в пленарната зала.

Групата на ДПС няма единно мнение по въпроса и е разделена почти по равно, но имало и много пушачи, които подкрепят по-твърдите мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?